Segítséget kapnak a bekerített városok Szíriában

MTI

2016. február 1., hétfő 23:26

A Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormányzat „elvben” jóváhagyta az ENSZ azon kérését, hogy segélycsomagokat szállíthassanak az ostromlott Madája, Fúa és Kefraja városokba – közölte hétfőn a világszervezet.

A közel öt éve tartó, véres szíriai polgárháború befejezését célzó, az eredeti tervekkel ellentétben közvetett béketárgyalások kezdődtek január 29-én Genfben. Staffan de Mistura, az ENSZ különmegbízottja hétfőn mind a szíriai kormány, mind az ellenzék képviselőivel találkozott.

Korábban a szíriai ellenzék többször is kijelentette, hogy nem vesz részt a tárgyalásokon, amíg továbbra is számos szíriai település marad ostromzár alatt.

A Szíria északkeleti részén fekvő, negyvenezres Madáját hónapok óta ostromolják a szíriai kormányerők, miközben az északi Idlib tartományban fekvő, összesen mintegy húszezer, többségében síita lakót számláló Fúa és Kefraja kisvárosokat több mint egy éve a felkelőcsoportok tartják ostromzár alatt.

Tizenöt ostromlott település

Az ENSZ becslései szerint a polgárháború sújtotta közel-keleti országban tizenöt ostromlott település található, ahol összesen közel négyszázötvenezren kerültek kilátástalan helyzetbe.

Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője hétfőn azt mondta, a világszervezet részletes listát készít a szükséges készletekről, valamint újra megismétli az élelmiszersegélyekre és a segélymunkásokra vonatkozó felhívását. Az OCHA nem említett pontos dátumot arra vonatkozóan, mikor várható a segélycsomagok célba juttatása.

Madája, Fúa és Kefraja 2015 októberében, valamint januárban három alkalommal kapott segélyt a világszervezettől, illetve a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságától (ICRC).

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.