Senki nem tudja megszorongatni Ficóékat?

PR

2012. február 6., hétfő 13:02

Alig haladja meg az 5 százalékos parlamenti küszöböt a legnagyobb szlovákiai kormánypárt, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKU-DS) támogatottsága a márciusban esedékes választások előtt a Prieskumy közvélemény-kutató ügynökség szerint.

Mint azt megírtuk, több szlovákiai sportfogadási irodában is fogadni lehet a márciusi szlovákiai parlamenti választások eredményeire.

A felmérés hétfőn nyilvánosságra hozott adatai azt mutatják, hogy a 2010-es parlamenti választásokon még legerősebb jobboldali pártnak bizonyult SDKU-DS-nek most 5,3 százalékos támogatottsága van. Ez alig magasabb, mint az 5 százalékos parlamenti küszöb. A Mikulás Dzurinda külügyminiszter vezette párt a legutóbbi választásokon még több mint 15 százaléknyi szavazatot szerzett.

A legtöbb támogatója továbbra is a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer) pártnak van, őket a megkérdezettek 41,5 százaléka választaná. Ez azt jelenti, hogy mivel a március 10-én esedékes parlamenti választásokon alacsony, 39,4 százalékos részvétel várható, a Smer 81 képviselői mandátumot szerezhetne. A 150 fős szlovák törvényhozásban ez elegendő lenne ahhoz, hogy Fico pártja egyedül is kormányt alakítson.

A január utolsó hetében, 1024 személy megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás szerint összesen 6 párt jutna be a szlovák törvényhozásba. A Smeren és az SDKU-DS-en kívül a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely 10,8 százalékos támogatást kapna, továbbá a Híd (Most) magyar–szlovák párt, amely a szavazatok 8,2 százalékát szerezné meg, valamint a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) a voksok 5,9 százalékával. Bejutna még a parlamentbe az eredetileg a SaS listáján indult független képviselőkből összeállt, Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalom is, 5,6 százalékos támogatottsággal. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szavazatok 3 százalékát szerezné meg, ami nem elegendő a parlamentbe jutáshoz.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.