Sigmar Gabriel nem lesz tagja az új kormánynak

MTI

2018. március 8., csütörtök 10:18, frissítve: csütörtök 16:59

Sigmar Gabriel német külügyminiszter nem lesz tagja az új konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció kormányának. A politikus a közösségi médiában tette közzé csütörtökön, hogy Andrea Nahles és Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új vezetői tudatták vele, hogy nem fog részt venni az új kormányban. Továbbra is a törvényhozás közvetlenül megválasztott tagja marad, de vezető politikai feladatokat nem lát el többé az SPD számára – közölte Gabriel. Az egykori SPD-elnök hozzátette: szívből kívánja az új kormánykoalíciónak és pártjának, hogy sikerrel tudja kezelni a Németország és Európa előtt álló kihívásokat.

Sigmar Gabriel február elején szószegéssel vádolta meg Martin Schulzot, az SPD akkori elnökét, aki sajtóértesülések szerint korábban megígérte Gabrielnek, hogy megtarthatja a külügyminisztériumot, ha sikerül megvalósítani az újabb nagykoalíciót, de aztán a koalíciós tárgyalások után bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, és átvenné a külügyi tárca irányítását. Elképzelése felháborodást váltott ki, és Schulz pár napon belül le is tett arról a szándékáról, hogy külügyminiszter legyen. Egy február közepén adott lapinterjúban Sigmar Gabriel aztán jelezte, hogy nem ragaszkodik külügyminiszteri tisztségéhez.

Sigmar Gabriel az Angela Merkel vezette első nagykoalíciós kormányban (2005–2009) környezetvédelmi miniszter volt, a másodikban (2013–2017) alkancellár és gazdasági miniszter, majd 2017 elejétől külügyminiszter. Az SPD vezetését az elveszített 2009-es választás után vette át, majd ezt a tisztséget és a kancellárjelöltséget 2017 elején átadta Martin Schulznak.

A koalíciós megállapodás értelmében az SPD fogja kijelölni az új külügyminisztert. A párt közlése szerint péntek reggel jelentik be, hogy kit választanak a német diplomácia új vezetőjének.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A dpa német hírügynökség szociáldemokrata pártkörökből származó információi szerint Heiko Maas igazságügyi miniszter veszi át a külügyi tárca irányítását, helyére pedig Matthias Miersch vezető szociáldemokrata politikus kerül.

Gabriel jó választásnak nevezte Maast. „Kiváló munkát fog végezni” – vélekedett. Újságírói kérdésre válaszolva Gabriel elmondta, hogy ha valóban Maas lesz az utódja, akkor „kifejezetten jó érzéssel” hagyja el a külügyminisztériumot.

A Focus című német hetilap honlapján egy szociáldemokrata pártkörökben ismertetett miniszterlistára hivatkozva azt írta, hogy Barbara Hendricks távozó környezetvédelmi miniszter sem vesz részt az új kormány munkájában. Helyére Swenja Schulze kerülhet. A dokumentum szerint Katarina Barley munkaügyi, míg Franziska Giffey családügyi miniszter lesz, Olaf Scholz pedig a pénzügyi tárcát vezeti majd.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.