Skandináv horror: újabb nyomra bukkanhattak a meggyilkolt újságírónő ügyében

MN

2017. október 12., csütörtök 14:30, frissítve: csütörtök 14:49

Megtalálhatták a fűrészt, amellyel Peter Madsen dán feltaláló a tengeralattjáróján feldarabolta Kim Wall svéd újságírót.

A dán rendőrség közleményben jelentette be, hogy búvárok szerdán találtak egy fűrészt Koppenhága mellett a tengerben, a házilag barkácsolt UC3 Nautilus tengeralattjáró által augusztus 11-én megtett útvonal mentén. A csütörtöki közlemény szerint technikusok jelenleg vizsgálják, hogy a fűrész összefüggésbe hozható-e a harmincéves svéd riporter halálával – írja az MTI.

A feldarabolt nő fejét, lábát, ruháit és egy kést október 6-án találták meg tenger mélyére süllyesztett zsákokban. A koppenhágai rendőrség csütörtöki közleményében megerősítette, hogy Kim Wall karjait továbbra is keresik.

Az újságíró fej és végtagok nélküli torzóját még augusztusban találták meg Koppenhága közelében. A nő testén – bordáin és nemi szervén – a halottkém tizenöt késszúrás nyomát találta. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezek okozták-e az áldozat halálát, a sérülések a halál ideje körül vagy röviddel azt követően keletkeztek. Viszont egyértelműen ellentmondanak a fő gyanúsított, Peter Madsen állításának, aki szerint az újságíró fejére egy 70 kilogrammos csapóajtó zuhant rá, amikor megpróbálták elhagyni a férfi által tervezett és épített tengeralattjárót.

De más bizonyítékok is a feltaláló ellen szólnak. A férfi munkahelyi számítógépén a hatóságok olyan videókat találtak, amelyeken nőket kínoznak, csonkítanak meg és égetnek brutális módon. Ezekről szűkszavúan annyit közöltek, hogy „igazinak tűnnek”. Peter Madsen még mindig tagadja a gyilkosság vádját, ügyvédje azzal védekezik, hogy a géphez mások is hozzáfértek. A gyanúsított verzióját az is gyengíti, hogy a dns-ét megtalálták az áldozaton, a tengeralattjáróban pedig vérnyomokat fedeztek fel, továbbá a vizsgálatok szerint a testrészeket egy fűrészes késsel távolították el. Az sem erősíti Madsen helyzetét, hogy vallomását többször megváltoztatta. Először arról beszélt, hogy Kim Wallt az interjú után kirakta a parton, később viszont már azt állította, hogy baleset történt, pánikba esett, és a holttestet a tengerbe dobta. Csakhogy az is kiderült, hogy a testre nehezéket kötöttek, nyilvánvalóan azért, hogy a súly lehúzza a víz aljára, és soha ne kerüljön elő.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint megírtuk, ezek alapján valószínű, hogy Peter Madsen beteges szexuális fantáziáit élte ki a svéd újságírón, aki interjút készíteni érkezett a tengeralattjáróra. Az elkövető talán azt hihette, hogy a tengeralattjáró elsüllyesztésével a nyomokat is eltüntetheti, ám az áldozat holtteste tizenegy nappal később előkerült. A bizonyítékok hatására a férfi előzetes letartóztatását a bíróság a hónap végéig meghosszabbította.

A szabadúszó újságíróként New Yorkban és Kínában dolgozó Kim Wall olyan lapoknak írt, mint a brit The Guardian és az amerikai The New York Times.

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Döntenek ma a lúgos perben: összeszedtük a vád és a védelem főbb állításait

A negyedik – és minden valószínűség szerint nem az utolsó – bírói tanács dönt a bűncselekmény ügyében.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.