Sok hűhó semmiért?

Együttes kormányülés a magyar-szlovén kapcsolatokért

Kovács Mária

2016. január 22., péntek 21:20, frissítve: péntek 21:35

Habár az utóbbi időben, mondhatni, kiment a divatból az effajta diplomácia, a kapcsolatok újramelegítésének reményében megtartották a harmadik magyar-szlovén együttes kormányülést a szlovéniai Brdóban. Orbán Viktor miniszterelnököt kormánya tagjain kívül ottani lehetőségek iránt érdeklődő üzletemberek is elkísérték, a helyi sajtó azonban egy cseppet sem volt barátságos a Miro Cerar kormányfő meghívására érkező vendéggel.

A menekültválsággal kapcsolatban a sajtó azt is felemlegette, hogy Orbán Viktor a magatartásával – tudniillik, hogy lezárta a magyar határt – Szlovénia felé terelte a migránsokat, nehéz helyzetbe hozva ezzel a ljubljanai kormányt.

Az együttes kormányülés egyik fő témája is a menekültkérdés volt, továbbá a gazdasági és energetikai együttműködés szorosabbra fonása. Ezt üzleti tanácskozás követte, majd a ljubljanai magyar kulturális központ ünnepélyes megnyitása. Hat dokumentumot írtak alá, közülük a legjelentősebbek: a két ország közötti teljes körű infrastruktúra-fejlesztésről szóló szándéknyilatkozat; tudományos és oktatási együttműködési program; valamint az államhatárnak a Lendva patak szabályozása miatti megváltoztatásáról szóló egyezmény.

A beszédek mögött

Az Orbán-kormány eddig arra hivatkozva hárította el az együttes kormányülések rendezését, hogy a ráfordításhoz képest kevés a hozadékuk, és ebben a mai kormányülés aligha volt kivétel. A nagyon jónak mondott politikai kapcsolatok nem tükröződnek a gazdasági együttműködésben. Az utóbbi erősítésének igénye úgyszólván minden kormányzati szintű találkozón megfogalmazódik, de előrelépés nem történik.

Gazdasági kapcsolataink jóformán csak a kereskedelemre korlátozódnak. Kiviteli többletünk, amivel sokáig nyugtattuk magunkat, elolvadt, a szlovén statisztikai hivatal kimutatása szerint 2015 első félévében mindössze 181 143 euró volt. A főbb árucsoportokban csaknem ugyanannyit viszünk ki, amennyit behozunk (járműalkatrészek, elektromos berendezések stb.), amiből nem valós forgalomra, hanem a multinacionális cégek trükkjeire lehet következtetni. A szlovén privatizációban deklaráltan részt akartunk venni, ám érdemben eddig nem került rá sor.

Ami a közlekedési infrastruktúra-fejlesztést illeti, az Szlovéniában a koperi kikötő kapacitásának növeléséhez szükséges vasútfejlesztést jelenti. Miután a saját forrás kevés, európai forrásokra nem lehet számítani, szlovén részről most a tengeri kijárattal nem bíró közép-európai országok befektetéseire alapoznak. Óvatosságra kell intsen bennünket, hogy Szlovénia elsősorban nem felénk akarja növelni az áruforgalmát, hanem Ausztria felé.

Az energetikai együttműködés erősítése szempontjából pedig nem jó ómen a hévíz–cirkovcei elektromos távvezeték sorsa. A magyar oldalon már évek óta elkészült vezeték összekötésére a szlovén rendszerrel szerződést kötöttünk 2015. évi határidővel, ami tavaly novemberben 2018-ra módosult.

A rideg valóságot az a megállapodás tükrözi, miszerint a Gorenjének adunk el újrahasznosítható hulladékot. Eddig is fontos kiviteli cikkünk volt a hulladék, amelyet aztán újra feldolgozva vettünk vissza, s ezután is az marad.

A sajtó is halhatta a zárt ülésen elhangzottakat

Egy technikai hiba miatt a sajtószobában is hallgatható volt a szlovén és a magyar kormány zártkörű együttes ülése – jelentette az STA szlovén állami hírügynökség pénteken. A hírügynökség beszámolója szerint a média képviselői a sajtószobában lévő hangkeverő pultra csatlakozva tudták hallgatni a zártkörű kormányülésen elhangzottakat. Egyes szlovén médiatársaságok az egész ülést felvették, és abból részleteket is közöltek.

A kormányülésnek otthont adó kongresszusi központ üzemeltetője közleményében bocsánatot kért az érintettektől, amiért „egy technikai hiba miatt megtörténhetett ez a sajnálatos dolog”. (MTI)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.23.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.