Sok várandós nőt sújt a Zika-láz Kolumbiában

MTI

2016. február 13., szombat 19:09, frissítve: szombat 19:24

Több mint ötezer várandós nő Zika-fertőzött Kolumbiában – közölte a dél-amerikai ország nemzeti egészségügyi intézete szombaton.

A kolumbiai fertőzöttek száma 31 555, közülük 5013-an várandós nők. Egy hét alatt 23 százalékkal nőtt a Zika-fertőzöttek száma, és 57,8 százalékkal több terhes nő szervezetében mutatták ki a Zika-vírust az intézet adatai szerint.

Kisfejűséget okoz?

A Zika-vírus rohamos terjedésével Brazíliában felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani. A brazil kormány szombati tájékoztatása szerint a legnagyobb latin-amerikai országban 5079-re emelkedett a mikrokefáliában szenvedő csecsemők száma. Kolumbiában eddig nem mutattak ki Zika-vírushoz kötődő kisfejűséget – közölték a hatóságok.

Nem tudják az okokat

Egyre terjed a bénulást okozó Guillain–Barré-tünetegyüttes (GBS) Brazíliában, Kolumbiában, El Salvadorban, Suriname-ban és Venezuelában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati jelentésében.

A Zika-járvány kitörése óta az említett öt latin-amerikai országban arról számoltak be, hogy egyre több embernél állapítottak meg Guillain–Barré-szindrómát. Az idegrendszert érintő károsodás végtaggyengeséget, izomgyengeséget, légzészavart okoz, súlyos esetben teljes bénulást idéz elő. A WHO megjegyezte, hogy a szindróma okát egyelőre nem tudták megállapítani, különösen annak fényében, hogy az érintett dél-amerikai országokban egyszerre van jelen a Zika-, a dengue- és a Chikungunya-vírus, így nem bizonyítható a Guillain–Barré-szindróma és a Zika-vírus közötti kapcsolat.

Hozzátették, Kolumbiában és El Salvadorban nem találtak Zika-vírust a GBS-szel diagnosztizált emberek szervezetében. Venezuelában a 252 Guillain–Barré-tünetegyüttesben szenvedő között három esetében azonosították a Zika-vírust.

Négymillióra nőhet a megbetegedések száma

Az Egészségügyi Világszervezet február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint az idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a Zika 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.