Sokan meghaltak a választások miatt kitört zavargásokban Kenyában

MN

2017. augusztus 13., vasárnap 11:32, frissítve: vasárnap 11:55

Legalább 24 ember vesztette életét Kenyában az erőszakhullám során, mely Uhuru Kenyatta hivatalban levő államfő újbóli megválasztása miatt tört ki – írja a CNN.

A Kenyai Nemzeti Emberi Jogi Bizottság szerint a halálos áldozatok között van egy kilencéves kislány is. Édesapja azt mondta, egy negyedik emeleti erkélyen játszottak a gyerekek, amikor a kislányt eltalálta egy lövedék. 

A kenyai Vöröskereszt közölte: legalább 93 ember sérült meg. Az ellenzék ugyanakkor szombaton azt állította, hogy a biztonsági erők több mint 100 emberrel végeztek, ám ennek alátámasztására nem nyújtott bizonyítékot.

 
Máglyákat raktak ellenzéki tüntetők a főváros, Nairobi Mathare nevű szegénynegyedében 2017. augusztus 12-én, négy nappal a kenyai államfő- és parlamenti választások után
Fotó: Daniel Irungu / MTI/EPA
 

Kenyatta a szavazatok 54,27 százalékát kapta, kihívója, az ellenzéki Raila Odinga pedig 44,73 százalékos eredményt ért el. A részvételi arány csaknem 80 százalékos volt, tizenkilencmillióan voltak jogosultak szavazni. A végleges eredményt pénteken este jelentette be a központi választási bizottság.

Az ellenzék csalásra gyanakszik. Odinga már korábban, az eredmények közzététele előtt közölte, hogy számítógépes kalózok egy meggyilkolt választási biztos azonosítóját használva férhettek hozzá a rendszerhez. A politikus a demokráciára mért csapásnak nevezte a történteket, és azt állította, hogy a pártja által mért eredmények teljesen eltérnek attól, amelyet a választási bizottság honlapján közzétettek. „Eddig lehetett megvezetni az embereket, a 2017-es általános választást elcsalták” – szögezte le.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kenyatta az eredmény bejelentése után békességet és nemzeti egységet kért a testvéreinek nevezett állampolgároktól. Támogatói vadul ünnepelték győzelmét az utcákon, Odinga hívei azonban tiltakozó tüntetéseket tartottak az ellenzék hátországának számító fővárosi kerületekben és vidéki városokban.

A tiltakozók utakat torlaszoltak el, barikádokat emeltek, majd gyújtottak meg. Az AP amerikai hírügynökség fotósa szemtanúja volt, hogy a hatóság emberei éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre. A választáson alulmaradt ellenzéki erők szóvivője, James Orengo azt hangoztatta, hogy a kenyai biztonsági erők provokálták ki az erőszakot.

Orengo korábban közölte, hogy az ellenzék hajlandó elfogadni a elnökválasztás eredményét azzal a feltétellel, ha a központi választási bizottság biztosítja számára a szervereihez való hozzáférést. Erre reagálva a választási bizottság tudatta, az ellenzék nem nyújtott be hivatalos kérelmet erre vonatkozóan, szóbeli kérést pedig nem vesznek figyelembe.

 
Kenyai rohamrendőrök könnygázzal oszlatnak egy ellenzéki tüntetést a főváros, Nairobi Mathare nevű szegénynegyedében 2017. augusztus 12-én
Fotó: Daniel Irungu / MTI/EPA
 

Még 2007-ben heves tiltakozások kezdődtek, amikor a választáson alulmaradva Odinga ugyancsak csalásról beszélt. Ezt követően összecsapások törtek ki, melyek során közel ezerkétszáz ember halt meg. Odinga 2013-ban is vesztett az elnökválasztáson, de akkor lecsillapította a fenyegető összecsapásokat, miután a szavazógépekkel kapcsolatos kifogásaival az illetékes bírósághoz fordult.

A mostani eljárás tisztaságát egyébként valóban megkérdőjelezi, hogy egy független vizsgálat szerint a választási bizottság több mint 1 millió olyan kenyait vett fel a választói névjegyzékbe, aki már elhunyt. Odinga korábban kijelentette: csak akkor veszíthet, ha Kenyatta elcsalja a választást.

 

Kenya, amely Kelet-Afrika leggazdagabb országa, régóta stabil államnak számít. A heteken át tartó választási kampány is békésen zajlott egészen július végéig, amikor ismeretlen tettesek meggyilkolták a választási bizottság egyik vezető tagját. Előzőleg fegyveresek támadtak William Ruto alelnök házára, ő és családja azonban éppen nem volt otthon.

A szerkesztő ajánlja

Lakner Dávid

Van kiút a csicskáztatás poklából

Tuza-Ritter Bernadett filmrendező a modern kori rabszolgatartásról, a Sundance-szereplésről és az áldozatok esélyeiről. Interjú.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.