Sokan meghaltak, amikor robbanás döntött romba egy lakóházat Idlíbben

MN

2018. április 10., kedd 06:19, frissítve: kedd 07:17

Robbanás döntött romba egy lakóházat hétfőn az észak-szíriai Idlíbben, legkevesebb 19 ember halálát okozva – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A szíriai polgárháború fejleményeit helyi aktivisták segítségével nyomon követő emigráns csoport szerint egyelőre nem világos, hogy a robbanást rakéta becsapódása vagy gépkocsiban elhelyezett pokolgép okozta – írja az MTI. Az APA hírügynökség arról számol be, hogy 15 civil vesztette életét, és 36-an (köztük gyermekek is) megsebesültek.

A halálos áldozatok száma az OSDH szerint várhatóan tovább emelkedik, miután többtucatnyian megsebesültek, és sokan az épület romjai alatt rekedtek.

A lázadókézen lévő város mentőszervezete, a fehér sisakosok egyik önkéntese a Twitteren azt írta, hogy a Vádi Naszím negyedben történt robbanás következtében tíz ember halt meg. A mentésben részt vevők azon dolgoznak, hogy az áldozatokat kiemeljék a romok alól.

Az északnyugat-szíriai Idlíb kormányzóság a legnagyobb lázadókézen lévő térség, amely még a damaszkuszi rezsim ellen harcoló dzsihadista lázadók és a nacionalista Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) uralma alatt áll. A térségben a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista szervezet a legjelentősebb erő. Az elmúlt években harcosok és civilek tízezrei áramlottak a tartományba az ország olyan részeiből, amelyeket orosz és iráni támogatással visszafoglaltak a szíriai kormányerők.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.