Sokan meglepődhetnek, ha repülni szeretnének

BL

2012. február 2., csütörtök 19:35

Bár az Obama-kormány azt állítja, hogy hamarosan végső csapást mér az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre, egyre nő azon terroristagyanús személyek száma, akiket Washington repülési tiltólistára tett – írta az AP amerikai hírügynökség csütörtökön.

A lajstromban egy évvel korábban még 10 ezer név szerepelt, míg most mintegy 21 ezer: ők nem szállhatnak fel Amerikába tartó, vagy az USA-n belül közlekedő légi járatokra. A legtöbben külföldiek, az amerikai állampolgárok száma körülbelül 500. A lista annak ellenére felduzzadt, hogy az Egyesült Államoknak sikerült végeznie az al-Kaida több magas rangú tagjával, ugyanis Washingtonban úgy vélik, hogy a terrorfenyegetettség bőven átlépi a 2001. szeptember 11-ei merényletekért felelős csoport kereteit.

Az új nevek azután kezdték elárasztani a jegyzéket, hogy 2009 karácsonyán egy nigériai férfi, Umar Farouk Abdulmutallab megpróbált felrobbantani egy Detroitba tartó utasszállítót. Tisztségviselők szerint a titkosszolgálat korábban elkaphatta volna Abdulmutallabot, ha felkerül a terroristamegfigyelési listára, és nem csak gyanús személyként tartották volna számon. A hatóságok ezután kezdték szigorítani a lajstromok vezetését, és a gyanús személyek közül sokan kerültek fel a megfigyelőlistára.

Washington nem árulta el, hogy kik szerepelnek a titkos repüléstilalmi jegyzékben, és mi alapján döntenek valakinek a felvételéről. Egy terrorelhárítási szakértő azért annyit elmondott, hogy a nemzet-, vagy nemzetközi biztonságra veszélyt jelentő, illetve a terroristákat kiképző táborokban oktatást kapott személyek is rajta vannak a listán. Ez a szigor sokakat elbátortalanít. Egy jogvédő szervezet be is perelte a kormányt azoknak az amerikaiaknak a nevében, akik azért nem mernek repülni, mert attól tartanak, hogy nevük szerepel a lajstromban. „Ez egy titkos lista, és a kormány mindenféle magyarázat nélkül felvehet rá embereket. Vannak olyan állampolgárok, akik emiatt nehéz helyzetbe kerültek külföldön” – mondta a szervezet egyik munkatársa.

Mivel a kormány nem nyilatkozik arról, kik vannak a listán és miért, az emberek megvédeni sem tudják igazukat – érvelt az ügyvéd. Azok, akiket saját meglátásuk szerint jogtalanul vettek jegyzékbe, jelezhetik ezt a nemzetbiztonsági hivatalnak, de csak akkor bizonyosodhatnak meg róla, hogy lekerültek a listáról, ha újra megpróbálnak repülővel utazni – tette hozzá. Ugyanakkor Martin Reardon, a Terroristamegfigyelési Műveletek Központjának egykori vezetője biztosított róla, hogy a jegyzéket folyamatosan felülvizsgálják és kiegészítik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.