Sokat érhetünk el a tengerentúli kapcsolat erősítésével

PR

2012. május 14., hétfő 23:37, frissítve: kedd 10:02

Martonyi János 2012. május 14-én Buenos Airesben találkozott Héctor Timerman argentin külügyminiszterrel. A két tárcavezető a kétoldalú kapcsolatokat áttekintve megállapította, hogy számos kiaknázatlan lehetőség rejlik a kétoldalú együttműködés fejlesztésében, különösen a gazdasági kapcsolatok területén.

A magyar külügyminiszter a közelmúltban meghirdetett globális külpolitikai nyitás jegyében utazott Latin-Amerikába, ahol útjának első állomásán, Buenos Airesben találkozott kollégájával, Héctor Timerman külügyminiszterrel. A jó hangulatban lezajlott megbeszélésen Martonyi János magyarországi látogatásra hívta meg Timermant, továbbá megerősítette, hogy Argentína elnöke, Cristina Elisabet Fernández de Kirchner is érvényes meghívással rendelkezik – olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

Mint írják, egykor Argentína volt az egyik legjelentősebb tengerentúli kereskedelmi partnerünk. A kétoldalú kereskedelmi forgalmunk 2011-ben alig 40 millió dollár körül alakult, igaz jelentős magyar többlettel. A gazdasági együttműködésnek azonban új lendületet adhat az az együttműködési megállapodás, amelyet a 2012. márciusi budapesti Magyarország–Latin-Amerika Fórum margóján írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az argentin exportösztönző intézmény, az ExportAr. Hasonló eredményt várnak a jelenleg tárgyalás alatt álló kétoldalú gazdasági együttműködési egyezménytől is.

A felek egyetértenek abban, hogy a tudományos és technológiai együttműködés komoly értéket képvisel, a kilencvenes évek óta 65 közös projekt valósult meg. A jövőben hatékonyabban kívánják kihasználni az Európai Unió 7. Kutatási, Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramja által nyújtott lehetőségeket.

A két külügyminiszter megállapította, hogy az argentínai magyarság komoly szerepet játszik a kétoldalú kapcsolatokban. A felek megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy milyen intézményközi kapcsolatépítéssel lehet erősíteni a két állam viszonyát. Martonyi János tájékoztatta argentin partnerét a kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseiről és az Európai Unió gazdasági–pénzügyi erőfeszítéseiről. Érintették továbbá Argentína G20 együttműködésben szerzett tapasztalatait, valamint az ENSZ reformjának kérdéseit.

Argentína segítségét kérte Tóásó szabadlábra helyezéséhez

Martonyi János az argentin fél segítségét kérte a Bolíviában fogva tartott magyar állampolgár, Tóásó Előd mielőbbi szabadlábra helyezéséhez – áll a tárca közleményében. Argentin részről megértően fogadták a kérést. Mint ismeretes, Martonyi János 2011 márciusában és 2012 januárjában intézett levelet bolíviai partneréhez, tájékoztatást kérve az események állásáról, de az ügyet érdemben előmozdító választ nem kapott.

Martonyi János a külügyminiszteri találkozót megelőzően megkoszorúzta Raoul Wallenberg Buenos Aires-i emlékművét. Az eseményt különösen is meghatóvá tette egy, a svéd diplomata által megmentett magyar házaspár jelenléte a megemlékezésen. A nap folyamán a magyar külügyminiszter megnyit egy Wallenberg-kiállítást is.

Forrás: OS

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.