Sokk alatt a város – intézkedett a belügyminiszter

PR

2012. április 27., péntek 22:14, frissítve: szombat 09:09

Az ukrán belügyminiszter Dnyipropetrovszkba sietett, s elrendelte, hogy belügyi csapatokkal erősítsék meg a helyi rendőrséget, miután több detonáció is történt a városban. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) közölte, a robbantások ellenére bízik abban, hogy az ukrán hatóságok képesek lesznek a torna zökkenőmentes lebonyolítására.

Robbantássorozatot követtek el pénteken Dnyipropetrovszkban: négy robbanószerkezet lépett működésbe a kelet-ukrajnai nagyvárosban, aminek következtében huszonhét ember megsebesült, a hatóságok terrorcselekménynek minősítették a történteket. Az első detonáció a déli órákban egy villamosmegállóban történt, ahonnan egy jármű éppen elindult, s ekkor négyen sérültek meg. A második, hét embert megsebesítő robbanás egy mozinál volt, a harmadik pedig egy középiskolánál, s abban az iskola három diákja sérült meg.

A negyedik, egy belvárosi park közelében bekövetkezett detonációnak nem voltak sérültjei. A rendőrség szerint a robbanásokat szemeteskukába rejtett pokolgépek okozták. Ukrajnában ritkán fordulnak elő robbantásos támadások, ezért a történtek sokkolták a vezető ukrán iparközpontok közé tartozó, 1,3 milliós Dnyipropetrovszk lakosságát.

A hatóságok még nem közölték, hogy kiket gyanúsítanak a robbantások elkövetésével, de az ukrán legfőbb ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. Egyelőre senkit sem vettek őrizetbe – közölte egy rendőrségi szóvivő. Viktor Janukovics ukrán államfő a robbantásokat az országgal szembeni kihívásnak minősítette. Közölte, hogy a legjobb nyomozók vesznek részt a felderítésben, s hozzátette: megtalálják a módját annak, hogy méltó választ adjanak a történtekre.

A Kijevtől mintegy 400 kilométerre délkeletre fekvő Dnyipropetrovszk azon négy ukrajnai város egyike, ahol a hat hét múlva kezdődő, lengyel–ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon (Eb) mérkőzéseket rendeznek majd. Az ukrán hatóságok eddig azt hangoztatták, hogy képesek szavatolni a júniusi–júniusi Eb-re más országokból Ukrajnába várt szurkolók tízezreinek maradéktalan biztonságát.

Bizakodik az UEFA

A detonációk hírére az ukrán belügyminiszter Dnyipropetrovszkba sietett, s elrendelte, hogy belügyi csapatokkal erősítsék meg a helyi rendőrséget. Az ukrán parlament rendkívüli ülést tartott a történtek miatt. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) közölte, a robbantások ellenére továbbra is bízik abban, hogy az ukrán hatóságok képesek lesznek a torna zökkenőmentes lebonyolítására.

Az Eb-társrendező Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk pedig úgy nyilatkozott, hogy komolyan kell venni az ügyet, nem pusztán azért, mert tragédia történt, emberek sebesültek meg, hanem egy támadás ebben a régióban „nagyon kivételes” esemény, az Eb-vel összefüggésben pedig „nagyon érzékennyé válunk” az ilyen eseményekre.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.