Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

2018. január 15., hétfő 15:30, frissítve: kedd 08:39

Júliusban jártam legutóbb a latin-amerikai ország fővárosában, és ottani ismerőseim azóta is ellátnak durvábbnál durvább történtekkel. A fotók a közösségi oldalon jöttek elém, egy venéz kolléga posztolta.

Az ország harmadik legnagyobb városában, a több mint kétmillió lakossal rendelkező Valenciában készültek, a La Isabelica nevű kórház gyermekambulanciáján. Ide szó szerint szörnyű állapotban érkeznek be a gyerekek – alultápláltan, az éhhalál közelében.

 
Facebook
 

Van, akin már nem is tudnak segíteni – ez a tizennégy éves gyerek például már életjelek nélkül került az orvosok elé.

A még élőkön sem tudnak segíteni, mert szinte minden gyógyszerből hiány van, és enni adni sem tudnak a rászorulóknak. Mindez történik 2018 januárjában egy olyan országban, amely állítólag a világ legnagyobb kőolajtartalékával rendelkezik. Igaz, egy buszsofőrből lett baloldali politikus vezeti éppen.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egy kislány, akit Isabellnek hívnak, másfél éves, és krónikusan alultáplált. Többféle gyógyszerre is szüksége lenne, ezeket a szülők facebookos felhívásban próbálják megszerezni. Több hasonló, ám a minősége miatt nem közölhető fotó árulkodik a gyerekosztályon tapasztalható állapotokról. 

A felnőtt betegek sincsenek jobb körülmények között – az egyik, nem túl jó minőségű felvételen azt látni, hogy műtét után a beteg egy szemeteskukákból és merev hordágyból összetákolt ágyon fekszik a valenciai kórházban. 

A caracasi magyarok közben naponta tájékoztatnak az árak és a dollárárfolyam alakulásáról. Fél éve, amikor ott jártam, 1 amerikai dollárért 8500 bolívart (Bs) adtak, azóta elszabadult a pokol: hétfőn 1 dollár 175 000 bolívar. A hivatalos árfolyam változatlan: 1 USD = 10 Bs.

 
Isabell
Facebook
 

Eközben az árak: a csirkehús kilója 200 000, a disznóé 390 000 bolívar, 900 gramm tejport 585 000 bolívarért adnak, ez nagyjából egyhavi átlagfizetésnek felel meg. A kormány által megszabott minimálbér 248 550 bolívár, ez hétfőn egész pontosan 1,42 amerikai dollárt, vagyis 361 forintot ér. Igaz, az állami alkalmazottak úgynevezett ételbónokat is kapnak, amelyekért szerencsés esetben – több órás sorban állás után – államilag szabott áron lehet megvenni néhány alapélelmiszert. De nekik is teljes áron kell megvenniük egyebeket – a csomag pelenkát például 500 000 bolívarért. Nem csoda, hogy az emberek nagy része eltemetni sem tudja az elhunyt szeretteit – az állami hamvasztóból sokan műanyag dobozban vagy majonézesflakonban viszik haza a hamvakat.

18

Figyelem! Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

  • Ha ön elmúlt 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattinthat, és a tartalom az ön számára elérhető lesz.
  • Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem vagyok még 18 éves" gombra, így ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.