Soros kiakadt, hogy az újságíró-gyilkosság kapcsán is rá mutogatnak

MN

2018. március 6., kedd 17:16, frissítve: szerda 07:28

Visszautasította Robert Fico szlovák miniszterelnök vádjait Soros György. A Hospodarske noviny című szlovák napilap keddi beszámolója szerint a milliárdos üzletember Robert Fico vádjaira szóvivője útján válaszolt: nem avatkozik bele a szlovák belpolitikába, és nem próbálja destabilizálni a pozsonyi kormányt – idézi a nyilatkozatot az MTI.

Soros szóvivője, Michael Vachon megerősítette, hogy Andrej Kiska szlovák államfő tavaly szeptember 20-án az ENSZ Közgyűlése aktuális ülésszakának keretében New Yorkban találkozott a milliárdossal. Vachon ugyanakkor visszautasította Fico hétfői állítását, amely szerint Soros Kiskán keresztül próbált meg hatást gyakorolni a szlovák belpolitikára.

„Soros úrnak semmi köze Kiska elnök úr legújabb beszédéhez vagy a Szlovákiában zajló legfrissebb tüntetésekhez” – szögezte le a szóvivő.

A szlovák államfő vasárnap az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre, valamint a kormánnyal szembeni általános bizalmatlanságra hivatkozva javaslatot tett a kabinet széles körű átalakítására vagy előre hozott választások kiírása, amit Fico elutasított.

A miniszterelnök a szlovák állam teljes destabilizációjára tett kísérletnek nevezte azt, ami Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese meggyilkolása után történt. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Robert Fico ennél tovább is ment, azt állította, hogy Kiskának a politikai válság megoldására tett javaslatait „egyértelműen nem Szlovákiában” dolgozták ki, és nemzetközi összeesküvést sejt az elnök reakciója mögött. A miniszterelnök szerint az államfő „az ellenzék oldalára állt, amely államcsínyt akar”.

A kormányfő egyúttal azért is számon kérte Kiskát, amiért tavaly szeptemberben diplomáciai kíséret nélkül látogatta meg New Yorkban Soros Györgyöt – és követelte, hogy az elnök árulja el, miről tárgyaltak a pénzemberrel.

Soros képviseletében Vachon válaszolt: szerinte tanácsadói is elkísérték a megbeszélésre Kiskát, a találkozón pedig a szlovákiai roma kisebbség integrációja volt a központi téma.

Soros György egyébként szívesen adott pénzt magyarországi integrációs programokra is, a Hódmezővásárhelynek adott 60 millió forintos támogatását például személyesen Lázár János köszönte meg még 2010-ben.

Kiska szóvivője, Roman Krpelan az üggyel kapcsolatban úgy véli, hogy Fico csak a politikai válságról akarja elterelni a figyelmet összeesküvés-elméleteivel. Azonban ez nem mentesíti őt a válság megoldásának felelőssége alól – tette hozzá a szóvivő. Amennyiben erre nem képes, álljon félre, és adja át a helyet valaki olyannak, aki el tudja simítani a gondokat – szólította fel a politikust Krpelan.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.