Soros korábbi embere Trump pénzügyminiszter-jelöltje

Szabó Dániel

2016. november 30., szerda 22:30, frissítve: csütörtök 08:07

Donald Trump megválasztott amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy Steven Mnuchint jelöli a pénzügyminisztérium élére. A szakember kinevezésére a szakértők már korábban is számítottak, mivel ő volt a Trump-kampány pénzügyi vezetője. Trump kereskedelmi miniszterjelöltet is talált: ezt a posztot várhatóan a 78 éves, csődkirályként elhíresült vállalkozó, Wilbur Ross töltheti be, írja a CNBC.

Mnuchin korábban a Dune Capital Management céget irányította, amely többek között James Cameron filmjét, az Avatart is pénzelte. Előtte 17 évig dolgozott a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál, valamint Soros György alapkezelőjénél és az általa alapított OneWest Bankcsoportnál. 

Az utóbbi két munkahely miatt a Wall Street-i veterán kinevezése mégiscsak visszás: Trump egész elnökjelölti kampányában azt hangoztatta, hogy leszámol a gazdasági elittel. Mnuchin viszont éppen ennek az elitnek a tagja, ráadásul korábban – Trumphoz hasonlóan – a Demokrata Párt politikusainak kampányait támogatta.

A CNBC szerint a szakember teljesen más politikát folytathat, mint ami az Obama-adminisztráció alatt megszokott volt. „Leginkább arra koncentrálunk, hogy csökkentsük a vállalati adókat, hogy az amerikai vállalkozások versenyképesek legyenek az egész világon” – beszélt terveiről a pénzügyminiszter-jelölt.

A keselyű

A 78 éves Wilbur Ross kétes megítélésű az amerikai üzleti világban. Pályája nagy részét – 25 évet – a Rotschild csődrészlegénél töltötte. Később abból szerezte jelenleg 2,9 milliárd dollárra becsült vagyonát, hogy megmentésre váró csődközeli cégeket vásárolt fel, majd épített le. Főként a szén- és acéliparban tevékenykedett, vagyis abban a szektorban, amelyik a leginkább megsínylette az elmúlt évek világgazdasági konjunktúrájának átalakulását.

Wilbur tudja, hogyan csökkentse a dolgozó családok adóterheit, hogyan építse le a nehézkes kormányzati szabályozásokat és szabadítsa fel az amerikai energiaforrásokat, amelyekkel megerősítheti a gazdaságot, egy olyan korban, amikor hazánknak jelentős növekedésre van szüksége – mondta el róla Donald Trump.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.