Soros-törvényt tervez az izraeli kormánypárt

2017. július 10., hétfő 21:17, frissítve: kedd 09:43

Soros-törvényt kíván benyújtani egy Benjámín Netanjáhú kormányfő pártjához, a Likudhoz tartozó izraeli képviselő – írta a Háárec. Mindezt azok után, hogy az izraeli kormány visszavonta a magyar plakátkampányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot. A minisztérium egyben éles hangon bírálta Sorost, mondván, Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel.

Miki Zohar képviselő szerint az izraeli „Soros-törvény” néhány napon belül a knesszet elé kerülhet. Ebben megtiltanák, hogy bármely olyan személy támogasson izraeli szervezeteket, aki szerintük eközben Izrael-ellenes csoportokat is pénzel. Zohar, hogy még egyértelműbb legyen, hozzátette azt is, hogy szerinte Soros szélsőbaloldali szervezetekkel áll kapcsolatban.

Azonban hogy mit jelent az, hogy Izrael-ellenes csoport, egy olyan országban, amelyet folyamatos emberjogi bírálatok érnek a megszállt területeken való fellépéséért, nehéz kérdés. A jogvédők tapasztalata szerint semmi jót.

A Likud már tavaly elfogadott egy civil szervezeteket megbélyegző törvényt, amelyet sokan példaként említettek a magyar kormány idei civiltörvénye kapcsán. Bár most először a budapesti izraeli nagykövet elítélte a többek által antiszemitának gondolt Soros-féle plakátkampányt, Netanjáhúék gyorsan felsorakoztak inkább az Orbán-kormány mellé. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az izraeli ellenzék viszont szintén úgy véli, hogy Netanjáhúék csak az antiszemitizmust gerjesztik világszerte a sorosozással. 

Az izraeli miniszterelnök egyébként július 18-án érkezik Budapestre. Ezt nagy készülődés előzi meg, miután izraeli kormányfő már harminc éve nem járt Magyarországon. 

Ismeretes, hogy Netanjáhú pártja, a Likud és a Fidesz között egyre szorosabb kapcsolat fedezhető fel. Ezek közül csak az egyik Arthur Finkelstein amerikai kampánytanácsadó „munkássága”, aki a negatív, lejárató kampányok tervezésével tett szert kétséges világhírnévre. Mindkét párt olyan fordulatot hajtott végre a belpolitikában, amelyet sokan „illiberális”-ként jellemeznek, és mindketten az erős állam kultuszát tették meg politikájuk sarokkövének. Mindeközben kérdéses, hogy Netanjáhú érdekelt-e bármilyen szinten az izraeli–palesztin békefolyamatban: továbbra is tart az izraeli telepek bővítése, a palesztinok jogfosztása ellen pedig épp azok a civil szervezetek emelik fel leghatározottabban a szavukat, amelyeket az izraeli kormányzat most újabb törvénnyel igyekszik karanténba zárni.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.