Spanyol buszbaleset: kritikus állapotban a sofőr

MTI

2016. március 22., kedd 22:12

Kritikus állapotban van, így egyelőre nem kihallgatható az a 62 éves buszsofőr, aki az északkelet-spanyolországi Tarragona közelében vasárnap hajnalban súlyos balesetet szenvedett autóbuszt vezette – közölte Toni Comín, a katalán kormány egészségügyért felelős tanácsosa a 13 külföldi diáklány életét követelő tragédiáról tartott sajtótájékoztatón kedden Barcelonában.

Mint mondta, a buszvezetőt vasárnap este szállították mellkasi fájdalmakkal kórházba, ahol jelenleg az intenzív osztályon kezelik „pulmonáris eredetű szeptikus sokk” miatt.

A hatóságok számára kulcsfontosságú lenne a férfi vallomása, ugyanis a nyomozás elsődleges adatai őt teszik felelősség a tragédiáért. A spanyol sajtóban megjelent feltételezések szerint elaludhatott a volánnál. Ezt az elméletet erősíti több, a buszon utazó diák nyilatkozata is, akik azt mondták, hogy az ütközés előtt közvetlenül a jármű cikkcakkban haladt, továbbá a La Razón című napilap egyelőre nem megerősített értesülése, miszerint a sofőr a kiérkező mentősöknek azt hajtogatta: „sajnálom, elaludtam”.

A szerencsétlenség halálos áldozatainak azonosítása befejeződött, az illetékes hatóságok megadták az engedélyt a holttestek hazaszállításához, amely már ezen a délutánon megkezdődik – jelentette be Neus Monte katalán kormányszóvivő.

A baleset sérültjei közül 23-án kerültek kórházba, egyelőre mindannyian ápolásra szorulnak. A sofőrön kívül még egy diák állapota kritikus, három egyetemistáé pedig súlyos.

A diákcsoport 5 buszból álló konvoja vasárnap hajnalban Valenciából Barcelonába tartott, a négy barcelonai egyetemen Erasmus-program keretében tanuló, különféle nemzetiségű hallgatókkal, miután előző este részt vettek a Fallas elnevezésű, hagyományos tűzijátékünnepen.

Az AP7-es autópályán reggel hat óra körül, nagyjából az út felénél, a jármű előbb az autópálya jobb, majd bal szélére sodródott, áttörte a szemközti sztrádaszakaszt elválasztó szalagkorlátot, és az oldalára borult. Ezután egy személyautó frontálisan belerohant. A gépkocsi két utasa megsérült.

A balesetben 6 ország diákjai vesztették életüket, 7 olasz, 2 német, 1 román, 1 osztrák, 1 francia és 1 üzbegisztáni diáklány. A legfiatalabb halálos áldozat 19 éves, a legidősebb 25.

A busz 60 utasa közül 44-en sérültek meg, köztük egy magyar diák is, akinek mindkét keze eltört. A barcelonai magyar főkonzulátus munkatársának azt mondta, hogy a kórházban megkapja a szükséges ellátást, és családja kiutazik hozzá.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.