Stoj! A szlovák elnök is elkezdte végrehajtani a Soros-tervet?

MTI

2017. október 23., hétfő 13:25, frissítve: hétfő 14:03

Soros György milliárdos üzletemberrel találkozott szeptemberben New Yorkban Andrej Kiska szlovák államfő – jelentette a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség hétfőn.

Az egyórás találkozó részleteiről és a megvitatott témákról nem kerültek nyilvánosságra információk.

A hírügynökség beszámolt arról is, hogy a pozsonyi törvényhozás egyik – jelenleg független – képviselője, Peter Marcek az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény alapján a találkozó témáira és részleteire vonatkozóan korábban adatigénylést nyújtott be.

Marcek, aki annak idején az ellenzéki bevándorlásellenes és EU-kritikus Család Vagyunk (Sme rodina) párt listáján jutott be a parlamentbe, a hírügynökségnek azt mondta: elégedetlen az államfő egyik tanácsadója által az adatigénylésre neki küldött válasszal, és újabb igénylést nyújt be. Mint közölte, pontos, minden kérdésére kitérő válaszokat akar kapni, valamint kéri a találkozón elhangzottak leiratát is.

A képviselő azzal érvelt: a társadalomban komoly félelmeket kelt egy ilyen – a világ egyik legbefolyásosabb emberével tartott, ráadásul titkos – találkozó, mivel felveti annak lehetőségét, hogy „az olyan, demokratikus legitimitással nem rendelkező személyek, mint Soros, megpróbálhatják irányítani vagy befolyásolni a nemzetközi történéseket”.

Az Egyesült Államokból hazatért vállalkozóból elnökké választott Kiskát tanácsadói által korábban már többször is összefüggésbe hozták Soros által támogatott szervezetekkel.

Az államfő tanácsadóiról Robert Fico szlovák kormányfő tavasszal azt mondta: Kiska az ő hatásukra szít politikai konfliktusokat a kormánnyal. Fico szerint a tanácsadók befolyása olyan mértékű, hogy az államfő esetenként még saját nyilatkozatainak szövegét sem ismeri.

Robert Fico és Andrej Kiska politikai szembenállása az államfő három és fél évvel ezelőtti megválasztása óta érezhető, az leginkább néhány külpolitikai kérdésben, illetve a migrációs válság megítélésében követhető nyomon. Kiska ezen a téren a kormány hivatalos álláspontjával is szembemenő – befogadáspárti – álláspontot képvisel.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.