Súlyos járvány van kibontakozóban

WL

2012. július 20., péntek 10:38, frissítve: péntek 13:31

Az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb szamárköhögés-járványa van kialakulóban az Egyesült Államokban, ahol mostanra 18 ezerre emelkedett a megbetegedések száma.

Az amerikai járványmegelőzési és ellenőrzési központ (CDC) adatai szerint Washington és Wisconsin államban a legrosszabb a helyzet, mindkét helyen több mint háromezer esetet jegyeztek fel. Washington államban április óta megháromszorozódott a kórral fertőzöttek száma.

A pertussis néven is ismert, cseppfertőzéssel terjedő betegség súlyos, fékezhetetlen köhögési rohamot okoz. Az Egyesült Államokban a legtöbb gyereket védőoltással – amelyet két hónapos kortól kezdve öt dózisban adnak be – immúnissá teszik a kórral szemben, de felnőtt korban, a védettség csökkenése miatt szükséges lenne egy erősítő hatású injekciót kapni.

Anne Schuchat, a CDC immunizációs és légzőszervi megbetegedésekkel foglalkozó központjának igazgatója nemrég a médiában adott eligazítást a szamárköhögéssel kapcsolatos tudnivalókról. Mint mondta, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a betegség terjedése, akkor a mostani lehet a legsúlyosabb járvány az Egyesült Államokban 1959 óta, amikor 40 ezer esetet regisztráltak.

Nem véd elég ideig az oltás?

Mary Selecky washingtoni egészségügyi miniszter szerint aggodalomra ad okot az, hogy a 10 évesek, illetve 13-14 éves serdülők körében egyre gyakoribbak a megbetegedések, ami arra utalhat, hogy a csecsemőkori oltás által nyújtott védettség a vártnál előbb megszűnik. Az említett korosztály volt az, aki először kapott az 1997-ben bevezetett DTaP oltásból a korábban használt DTP helyett. Utóbbihoz a pertussis baktérium teljes sejtjét használták fel (teljessejt-vakcina), míg előbbi acelluláris, azaz nem teljessejtes vakcina.

A szamárköhögés általában megfázásos tünetekkel, lázzal, orrfolyással és tüsszögéssel kezdődik, illetve enyhe köhögéssel jár, amely súlyosabbá válik az első vagy a második hétre, aztán heves köhögési rohamba fordul át.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.