Súlyos összecsapás volt Szíriában

LM

2012. július 13., péntek 00:09, frissítve: péntek 12:44

Ellenzéki és kormánypárti csapatok harcoltak a szíriai Treimsza falu közelében csütörtökön. A hivatalos hírügynökség szerint a hadsereg egy terrorista csoporttal csapott össze.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség szerint a hadsereg egy terrorista csoporttal csapott össze a helységben. Részletezés nélkül annyit közölt, hogy „a terroristák súlyos veszteségeket szenvedtek”, és elesett három katona is.

Szíriai ellenzéki források szerint viszont azt állítják, hogy emberek százait mészárolta le egy faluban a hadsereg és a kormánypárti milícia. A központi Hama tartomány forradalmi tanácsa arról tájékoztatta a brit hírügynökség ammáni irodáját, hogy Treimsza falut helikopterekkel és harckocsikkal lőtték, majd elfoglalta a milícia, amely kivégzéseket hajtott végre. Az áldozatok száma szerintük több mint kétszáz.

Ugyanezt a hírt közölte Bejrútban az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), amely „több mint száz” civil halottról tud, de közülük még csak 30-nak tudják a kilétét. Az OSDH csütörtöki összesítésében az ország más részeiből az erőszak 69 halálos áldozatáról adott hírt. Csütörtökön már beszámoltak halálos áldozatokról különböző források, melyek 38-ra tették a halottak számát.

Ismert, korábban a húlai mészárlás kapcsán is a kormányerőket vádolták, később azonban az ENSZ is megállapította, hogy feltehetően ellenzéki milicisták követték el a gyilkosságokat. A genfi Emberi Jogi Tanács jelentésében egyidejűleg felhívta a figyelmet arra is, hogy több helyi beszámoló a fegyveres lázadó csoportok által végrehajtott gyilkosságokról tesz említést. Egyre több támadás éri az Aszad-ellenes erők részéről a kisebbségben élő keresztényeket, mert a lázadók potenciális veszélyforrásnak, a regnáló elnök támogatóinak tartják őket.

Moszkva kategorikusan ellenzi az ENSZ Biztonsági Tanácsának négy nyugati tagállama által javasolt, Damaszkusznak ultimátumot szabó határozattervezetet, és meg fogja vétózni – közölte csütörtökön Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.