Súlyos vádak Sarkozy ellen

BL

2012. január 4., szerda 06:55

Komolyan belekezdett elnökválasztási kampányába Francois Hollande szocialista jelölt, aki hetek óta a legélesebb támadást intézte várható konzervatív riválisa ellen, azzal vádolva Nicolas Sarkozy hivatalban lévő konzervatív elnököt, hogy zátonyra futtatja a francia gazdaságot.

Hollande a választókhoz intézett, kétoldalas nyílt levelében – amelyet a Libération című baloldali napilapban kedden tett közzé – a „kiváltságosok elnökének” titulálta Sarkozyt, akinek idén lejáró ötéves államfői mandátuma alatt – szerinte – „Franciaország lesüllyedt, meggyengült, tönkrement, leértékelődött”. Hollande Sarkozy szemére vetette, hogy a francia gazdaság – mint fogalmazott – válságba jutott, a szociális nehézségek miatti aggódás „mindenütt jelen van”, a „bizalom viszont sehol”.

A francia szocialisták tavaly – Sarkozy elnöksége alatt először – befolyásuk alá vonták a médiát azzal, hogy amerikai mintára minden baloldali francia választópolgár számára nyitott szavazáson választották meg köztársaságielnök-jelöltjüknek Hollande-ot, aki harminc éve a francia belpolitika élvonalához tartozik, de a nemzetközi színtéren teljesen ismeretlen.

Amikor Hollande márciusban bejelentette, hogy elindul a legnagyobb ellenzéki párt elnökjelölti posztjáért, a baloldali tábor még Dominique Strauss-Kahnban, a Nemzetközi Valutaalap akkori vezérigazgatójában látta Nicolas Sarkozy államfő legesélyesebb kihívóját. Az akkor még a népszerűségi listák élén álló politikus-közgazdász New York-i őrizetbe vételével azonban májusban megnyílt az út az azonnal favorittá váló Hollande előtt. Hiába ejtette utóbb Strauss-Kahn ellen a nemi erőszak vádját az amerikai ügyészség, a politikus szexuális függőségének kiteregetése a médiában kettétörte karrierjét, és a felmérések szerint a franciák hallani sem akarnak többé a volt IMF-vezérről. Az ügyben egyénként a politikai összeesküvés gyanúja is felmerült.

Az 57 éves Hollande a hiperaktív Sarkozy szerinte abnormális elnökségével szemben „a normális elnökség” jelszavát tűzte zászlajára. Mindeközben a korábbi provokatív stílusa miatt elvesztett szavazók visszahódításáért kampányoló Sarkozy nyilvános megszólalásai sokkal megfontoltabbak és mérsékletesebbek lettek.

Ha most tartanák az elnökválasztást, a felmérések szerint Hollande nyerné meg hatvan százalékkal Sarkozyvel szemben. A két jelölt közti különbség azonban az elmúlt hetekben csökkenni kezdett, és várhatóan kiegyenlítődik, amint Sarkozy 2012 márciusában hivatalosan is bejelenti jelöltségét, s vele szemben egy jóval tapasztalatlanabb baloldali politikus áll majd. Az eurózóna válságának mélyülésével pedig az is egyre valószínűbbnek látszik, hogy a májusban esedékes elnökválasztás kimenetele a francia–német válságkezelő javaslatok sikerén fog múlni.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.