Svájcban is jelentkeztek áldozatok

MTI

2016. január 7., csütörtök 19:30, frissítve: csütörtök 19:36

A hamburgi rendőrség szerint csütörtökig hetven feljelentést tettek a hatóságoknál a nők ellen szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatásokat és rablásokat követően. Hasonló esetek történtek Svájcban is, ahol eddig fél tucat nő tett feljelentést. Salzburgban zéró toleranciát hirdettek. Robert Fico lépéseket kíván tenni, hogy Szlovákiába ne jöjjön létre „egységes muszlim közösség”.

Zürichben fél tucat nő tett feljelentést, azt állítva, hogy a szilveszteri tűzijátékot követően meglopták és szexuálisan zaklatták őket. A svájci rendőrség szerint az embertömegben több sötét bőrű férfi támadt rájuk. A hatóságok további szemtanúk és lehetséges áldozatok után kutatnak.

Salzburg és a zéró tolerancia

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter közleményében leszögezte: a nők nyilvános helyen való mozgásszabadságát semennyire nem szabad korlátozni.

Salzburg rendőrsége csütörtökön számolt be több, a városban történt molesztálási esetről. Egy fiatal osztrák nő feljelentése szerint például szilveszter éjszaka két férfi fogdosta a salzburgi Residenzplatz téren, a támadók nyolc-tíz, külföldi származású férfiból álló csoport tagjai voltak. A rendőrség őrizetbe vett egy 24 éves afgán férfit, aki aznap a hajnali órákban egy salzburgi bárban szexuálisan zaklatott egy 28 éves helyi nőt.

Esetleges lengyel áldozatok

Az esetleges lengyel áldozatok felől érdeklődött a lengyel külügyminiszter. A levelet a tárca honlapján tették közzé csütörtökön. „Tisztában vagyok azzal, hogy a Német Szövetségi Köztársaság külügyi minisztériuma nem szükségszerűen rendelkezik ilyen jellegű információval, ezért hálás leszek, ha a levelemet azoknak az illetékes német hatóságoknak továbbítja, amelyek a fenti kérdésemre válaszolhatnak” – áll a Witold Waszczykowski által jegyzett levélben.

Az illetékes hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy szervezett támadások történtek-e, és lehet-e kapcsolatot találni az egyes elkövetők vagy elkövetői csoportok között.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) internetes kiadása a salzburgi ügyészségre hivatkozva azt közölte, hogy nem nagy számú esetről van szó, és ezek nem hasonlíthatók össze a Kölnben történtekkel. A bécsi rendőrség korábban azt közölte, hogy a városban nem történt a kölni esetekhez hasonló támadás.

A hatóság legutóbbi bejelentése szerint azonban csütörtökön feljelentés érkezett szilveszter éjszakáján elkövetett köztéri lopás és szexuális zaklatás miatt. A bejelentés szerint egy utcai szilveszteri rendezvényen Bécs Leopoldstadt városrészében ismeretlen férfiak tánc közben több nőt fogdostak, kettőjük pénztárcáját ellopták, a harmadik táskájában pedig kárt tettek. A rendőrség közlése szerint az elkövetők az áldozatok figyelmét elterelve követték el a bűncselekményeket.

Fico keményen fogalmazott

„Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is olyasmi történjen, mint Németországban, nem akarjuk, hogy valaki nyilvános helyen molesztálja asszonyainkat” – szögezte le Robert Fico. A szlovák kormányfő elmondta: a német városokban történtek után kormánya politikájában két alapvető változtatást tervez. Egyik az, hogy mostantól a migránsválság kezelésére Pozsony által szánt anyagi segítséget kizárólag a schengeni határok védelmére kívánják fordítani. „Adunk pénzt, de nem akarjuk, hogy az élelmiszeralapokba érkezzen, hanem azt, hogy a Schengen védelmét ellátó biztonsági struktúrákra fordítsák” – fejtette ki. A másik változtatás a szlovák miniszterelnök szerint az, hogy Pozsony a jövőben már nem csak a bevándorlók újraelosztását célzó ideiglenes és tartós kvótákat utasítja majd el, hanem minden olyan döntéstől – köztük az önkéntes alapú befogadástól – is elzárkózik, amely egységes muszlim közösség létrejöttéhez vezetne Szlovákiában. „Ez az egyedüli út, a biztonsági kockázatok kiküszöbölésére” – szögezte le.

A szilveszterkor történtekre és a szlovák kormányfő szavaira közleményben reagált a Szlovákiai Iszlám Alapítvány nevű szervezet. Egyebek mellett rámutat: aggodalommal töltik el a németországi történések, ugyanakkor elutasítja, hogy az iszlámot vagy a szlovákiai muszlim közösséget bárki is közvetett vagy közvetlen összefüggésbe hozza a terrorizmussal vagy a szexuális erőszakkal. „Félő, hogy a jelenlegi össztársadalmi hangulat veszélybe sodorhatja családjainkat, főként a nőket és a gyerekeket” – olvasható a közleményben.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.