Skandináv horror: megtalálták a meggyilkolt újságírónő fejét

2017. október 7., szombat 11:40, frissítve: szombat 19:22

Megtalálták a két hónappal ezelőtt eltűnt svéd újságírónő, Kim Wall fejét a tengerben Koppenhága közelében – írja a dán rendőrség tájékoztatására hivatkozva a BBC.

Jens Moller koppenhágai rendőrfőnök közölte, hogy az emberi fejen kívül két lábat is találtak, a testrészek egy zsákból kerültek elő. Az áldozat ruháit is megtalálták egy másik zsákban fémdarabokkal lesúlyozva. Jens Moller azt mondta, péntek este a törvényszéki fogorvos megerősítette, hogy valóban az újságírónő feje került elő. Kim Wall koponyáján nem találtak törésre utaló jelet.

Az MTI összefoglalója szerint az egyik zsákban egy kést is találtak a búvárok.

A svéd újságírónő fej és végtagok nélküli torzóját még augusztusban találták meg Koppenhága közelében. A harmincéves nő testén – bordáin és nemi szervén – a halottkém tizenöt késszúrás nyomát találta. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezek okozták-e az áldozat halálát, a sérülések a halál ideje körül vagy röviddel azt követően keletkeztek. Viszont egyértelműen ellentmondanak a fő gyanúsított, Peter Madsen állításának, aki szerint az újságíró fejére egy 70 kilogrammos csapóajtó zuhant rá, amikor megpróbálták elhagyni a férfi által tervezett és épített tengeralattjárót.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

De más bizonyítékok is a feltaláló ellen szólnak. A férfi munkahelyi számítógépén a hatóságok olyan videókat találtak, amelyeken nőket kínoznak, csonkítanak meg és égetnek brutális módon. Ezekről szűkszavúan annyit közöltek, hogy „igazinak tűnnek”. Peter Madsen még mindig tagadja a gyilkosság vádját, ügyvédje azzal védekezik, hogy a géphez mások is hozzáfértek. A gyanúsított verzióját ugyanakkor az is gyengíti, hogy a DNS-ét megtalálták az áldozaton, a tengeralattjáróban pedig vérnyomokat fedeztek fel, továbbá a vizsgálatok szerint a testrészeket egy fűrészes késsel távolították el. Az sem erősíti Madsen alibijét, hogy vallomását többször megváltoztatta. Először arról beszélt, hogy Kim Wallt az interjú után kirakta a parton, később viszont már azt állította, hogy baleset történt, pánikba esett, és a holttestet a tengerbe dobta. Csakhogy az is kiderült, hogy a testre nehezéket kötöttek, nyilvánvalóan azért, hogy a súly lehúzza a víz aljára, és soha ne kerüljön elő.

Mint megírtuk, ezek alapján valószínű, hogy Peter Madsen beteges szexuális fantáziáit élte ki a svéd újságírónőn, aki interjút készíteni érkezett a tengeralattjáróra. Az elkövető talán azt hihette, hogy a tengeralattjáró elsüllyesztésével a nyomokat is eltüntetheti, ám az áldozat holtteste tizenegy nappal később mégis előkerült. A bizonyítékok hatására a férfi előzetes letartóztatását a bíróság a hónap végéig meghosszabbította.

A szabadúszó újságíróként New Yorkban és Kínában dolgozó Kim Wall olyan lapoknak írt, mint a brit Guardian és az amerikai New York Times.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.