Szabadkán újraszámolják a szavazatokat

TK

2012. május 11., péntek 06:13, frissítve: péntek 10:39

A Vajdasági Magyar Szövetség több száz szimpatizánsa gyűlt össze a szabadkai Új Városháza előtt péntekre virradóra, ahol újraszámolják azokat a szavazatokat, amelyeket a május 6-án tartott szerbiai általános választások keretében a helyi képviselő-testületre adtak le – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A 109 szavazókörben leadott, külön-külön papírzsákban tárolt voksok átvizsgálása csütörtökön délután 6 órakor kezdődött el. A szavazólapok ellenőrzését a pártok delegáltjai az épület egyik földszinti termében végzik, tevékenységüket folyamatosan rögzíti egy kamera. Éjszaka az épület előtt sisakkal és pajzzsal felszerelt csendőrök sorakoztak föl.

Az aktivisták azért mentek az éjszaka közepén a középülethez, mert felmerült a lehetősége, hogy a helyi választási bizottság a törvényes péntek éjféli határidő előtt több mint húsz órával véget vet a voksok ellenőrzésének.

Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szabadkai listavezetője az összegyűlteknek elmondta, sikerült megállapodásra jutni a bizottság elnökével, így a szavazólapok vizsgálata folytatódhat.

A politikus közölte, egy kivételével valamennyi ellenőrzött zsák esetében eltéréseket fedeztek föl a jegyzőkönyvben rögzített számok és a zsákokban talált szavazólapok között. Volt olyan szavazókör, amelynél a voksoláson részt vett választók számánál több tucattal kevesebb és olyan is, amelynél nyolccal több szavazólap volt a zsákban.

Az újraszámolásban részt vevő delegáltak az MTI tudósítójának olyan esetről is beszámoltak, amikor a fel nem használt és a zsákokban talált lapok színárnyalata eltért egymástól.

Maglai Jenő becslése szerint péntek éjfélig harminc-negyven szavazókör ellenőrzésével végezhetnek. Bár már ezekből az adatokból is következtetni lehet arra, mi történt a választásokon és azt követően, azonban szeretnék, ha mind a 109 zsákot átvizsgálhatnák – tette hozzá.

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerdai, szabadkai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem tartják elfogadhatónak a vasárnapi választások eredményeit, és követelik a szavazatok újraszámolását.

Kifejtette, hogy a szavazás lebonyolításának és a szavazatok megszámlálásának időpontja között olyan események történhettek, amelyek „átláthatatlanok, de mindenképpen felülírták a választók akaratát”.

„Szilárd meggyőződésünk, hogy a vasárnapi választásokon a Vajdasági Magyar Szövetséget meglopták” – jelentette ki Pásztor István. Bővebben>>>

Az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) csütörtökön azt állította, egy szemeteskukában zsáknyi érvényes szavazatra bukkant, amelyeket (a kormánykoalíció gerincét adó Demokrata Párt utasítására) felcseréltek olyanokra, amelyeken a kormánykoalíció jelöltjeinek neve volt bekarikázva.

Miodrag Petrović, a központi választási bizottság (RIK) szóvivője ezt követően jelentette be, hogy Szerbiában nem semmisítik meg a hét végi választások eredményeit, és nem ismétlik meg a voksolást, jóllehet a napokban több politikus azt állította, hogy csalások történtek.

A szóvivő hangsúlyozta: a május 6-i választásokkal kapcsolatban nem lehet csalásról beszélni, s mindenkinek, aki ezt állítja, bizonyítékokkal is alá kell ezt támasztania. „A bizonyítékoknak hiteleseknek kell lenniük, s a törvény által megszabott formában kell felmutatni őket. Ott, ahol a RIK megállapítja, hogy az óvás helyénvaló, el is fogadja azt, s megismétli a választásokat azokon a helyeken”. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: „Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán”

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.