Szabadlábra kerülhet Robert Kennedy gyilkosa?

MTI

2016. február 10., szerda 21:51

A kaliforniai San Diego illetékes igazságügyi szervei Robert Kennedy gyilkosa, Sirhan B. Sirhan meghallgatására készülnek, hogy megvizsgálják, feltételesen szabadlábra bocsátható-e.

Sirhan B. Sirhan korábban vállalta a gyilkosságot, az elmúlt két évtizedben viszont már azt állította, hogy nem emlékszik rá, tényleg ő lőtte-e le Robert Kennedy igazságügy-minisztert. A meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy elnök öccsét 1968. júniusában gyilkolták meg Los Angeles azóta már lebontott Ambassador szállodájában, miután beszédet mondott. A gyilkosságért a jeruzsálemi születésű, jordániai állampolgár Sirhan B. Sirhant halálra ítélték, ám büntetését életfogytiglanra változtatták, amikor a kaliforniai legfelső bíróság rövid időre megszüntette a halálbüntetést.

Eddig tizenöt alkalommal hallgatták meg

A most 71 éves Sirhan Sirhan egy San Diego melletti büntetés-végrehajtási intézetben van, és helyi idő szerint szerda délután jelenik meg az illetékesek előtt, akik ezúttal azt vizsgálják, hogy valóban baj van-e az emlékezőképességével, mert ha igen, akkor esetleg feltételesen szabadlábra helyezhetik. A férfit eddig összesen tizenöt alkalommal hallgatták meg, a legutóbb 2011-ben, amikor ismételten azt állította, hogy sajnálja, ami történt, de nem emlékszik semmire. A szabadlábra helyezésről döntő bizottság akkor azt a határozatot hozta, hogy Sirhan nem mutatott elégséges megbánást.

A szerdai meghallgatáson az elítéltet szembesítik a 91 éves Paul Schrade-del, aki Robert Kennedy egyik bizalmas munkatársa volt, és a merényletkor a miniszter mellett állva maga is megsebesült. Schrade szerint akkor nem egyetlen ember lőtt.

„Az országomért tettem”

Sirhan nem is akart megjelenni a meghallgatáson, csak egyik ügyvédje, Laurie Dusek kifejezett és többszöri kérésére egyezett bele. Amikor letartóztatták, azt mondta, hogy „az országomért tettem”, majd 1989-ben a brit David Frostnak adott interjújában azt állította, palesztinként ellenezte Robert Kennedy Izrael-barátságát, de azóta, évtizedeken keresztül, azt ismételgette, hogy nem emlékszik semmire. Tavaly az egyik szövetségi bíró Los Angelesben elutasította ügyvédjei érvelését, miszerint Sirhan nem lehetett az egyedüli merénylő, mert Robert Kennedyre tizenhárom lövést adtak le, Sirhan revolverében azonban csak nyolc golyónak volt helye.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.