Szabályoznák Kína tengeri viselkedését

MTI

2017. január 11., szerda 10:52, frissítve: szerda 11:16

A Fülöp-szigeteki kormány reméli, hogy az év közepéig elkészül az a tengeri magatartási kódex, amely a délkelet-ázsiai országok és Kína viselkedését hivatott szabályozni a vitatott Dél-kínai-tengeren – mondta szerdán Perfecto Yasay Fülöp-szigeteki külügyminiszter.

Yasay egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy tart a dokumentum kidolgozása országa magas rangú tisztségviselőinek részvételével. Hozzátette, hogy a pekingi kormány „készségesen együttműködik” Manilával az előrelépés érdekében.

A magatartási kódex létrehozása 2002 óta napirenden van, de az eddigi munkafolyamatot halogatás és késlekedés jellemezte.

A Dél-kínai-tengert Kína, Tajvan, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Brunei, Indonézia, Szingapúr, Thaiföld, Kambodzsa és Vietnam határolja. A vizeken a világ hajóforgalmának egyharmadát bonyolítják le, évente 5000 milliárd dollár értékű áru halad át rajta. A tenger mélye a feltételezés szerint hatalmas kőolaj- és földgáztartalékokat rejt.

Kína igényt tart a 3,5 millió négyzetméteres terület 90 százalékára, köztük azokra a szirtekre és szigetekre, amelyek némelyike több mint 800 kilométerre fekszik a kínai partoktól, de a Fülöp-szigetektől csupán 220 kilométerre van. A hágai nemzetközi választottbíróság júliusban Manilának ítélte a vitatott területeket, de a döntést Peking nem fogadja el.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.