Szándékosan lassul tovább a kínai gazdaság

Buzna Viktor

Buzna Viktor

2018. február 14., szerda 20:50, frissítve: szerda 20:55

A kínai gazdaság jellemzően két esetben üti meg a nyugati közgondolkodás ingerküszöbét. Egyrészt amikor a termelékenységi mutatók valószerűtlen magasságokba ugranak fel, másrészt amikor a felpörgött óriás megingását látva gazdasági összeomlást, válságot vizionáló elemzések jelennek meg. Bár az évtizedek óta visszatérő, pesszimista víziók Pekingből rosszindulatú propagandának tűnhetnek, a nyugati piaci körülményekhez szokott elemző számára a kínai gazdaság mutathat ijesztő képet. Erősen érvényesülnek benne az ötévente meghatározott gazdaság terv alapján hozott politikai döntések, miközben a piaci liberalizáció következtében kapitalista logika jellemzi. Mivel a kormány beavatkozása átláthatatlan, virágzik a szabályokat kerülgető szürkegazdaság, amely a folyamatok feltárását szinte lehetetlenné teszi.

Erről tartott előadást a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) két vezető közgazdásza. A Kína–Kelet-Közép-Európa Intézetben tartott eseményen első számú problémaként a gazdasági teljesítmény állapotára utaló, hiteles mérőszám hiányát nevezték meg. Csin Pej professzor, a China Economist szaklap főszerkesztője szerint sürgető probléma egy, a kínai gazdaság állapotát jobban tükröző mérőszám kidolgozása. A GDP mint mérőszám 2016-ban vált terhessé a pekingi adminisztráció számára, amikor a tizenharmadik ötéves terv elfogadásakor az egész világsajtó a fellendülés új célszámán lovagolt. Az akkor meghatározott, 6,5–7 százalékos gazdasági növekedés ugyanis elmaradt a korábbi ciklusétól, ami a kínai gazdaság „kemény landolását”, vagyis összeomlását sejtető jóslatok újabb hullámának adott teret. A budapesti eseményen ráadásul elhangzott, hogy a GDP bővülése 2050-ig 3 százalékra csökkenhet majd.

Bár a Nyugat pesszimizmusa garantált, Csin Pej professzor szerint a lassítás korántsem negatív folyamat. A 2007 és 2010 közötti, 10 százalék körüli gazdasági növekedés tarthatatlan volt, mert az számtalan kedvezőtlen mellékhatással járt. Ezek orvoslása határozza meg az új, mennyiségi szemlélet helyett a minőségre összpontosító gazdaság fő témaköreit. Li Jang professzor, a CASS Világbankba delegált képviselője három ilyen területet nevezett meg. – Csökkenteni kell a kínai pénzügyi szektor magas kockázatát – mondta. Elégtelen ugyanis a szabályozás, ezért az úgynevezett árnyékbankrendszert többségében alkotó városi, tartományi pénzintézetek egyre nagyobb kockázatot jelentenek. Ezek csődje már az állami intézetek szintjén is begyűrűzik, de érződik hatásuk a tőzsdéken is. Li szerint a második megoldandó feladat a szegénység felszámolása. – Húszéves probléma, hogy a társadalombiztosítási rendszer nem igazságos – jelentette ki a közgazdász, hozzátéve, ez is magyarázza a termelés lassítását. – A javak igazságosabb újraelosztására kell törekedni – nevezte meg a célt Li. A professzor a harmadik problémaként a környezetszennyezést jelölte meg. Peking ezért a zöldtermelést támogató cégeket motiválja, miközben a környezetszennyezőket bünteti. Azt ugyanakkor elismerte Li professzor, hogy ezzel a politikával bizonyos cégek versenyelőnyt élveznek. A közgazdász megjegyezte, drasztikus lépéseivel a kormány ezen a téren gyors eredményeket ért el. – Pekingben szinte tisztább a levegő, mint itt, Budapesten – vélekedett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.14.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.