Szárazföldi támadást sürgetnek Szíriában a törökök

MTI

2016. február 16., kedd 22:22, frissítve: szerda 08:50

Törökország, Szaúd-Arábia és néhány európai szövetségese szárazföldi hadműveletet szeretne végrehajtani Szíriában – nyilatkozta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában kedden Ankarában.

Kifejtette: az Egyesült Államok vezette terrorizmusellenes koalíció még nem jutott megegyezésre, valamint a beavatkozás részletes stratégiájáról sem folytattak még komoly vitát. „Néhány ország, mint Szaúd-Arábia vagy egyes nyugat-európai államok, hozzánk hasonlóan szükségesnek tartják a szárazföldi katonai akciót Szíriában. Ám ezt egymagában elvárni Szaúd-Arábiától, Törökországtól vagy Katartól se nem helyes, se nem reális” – mondta a politikus. Cavusoglu hozzátette: ha ilyen lépésre kerülne sor, akkor azt közösen kell végrehajtani, akár csak a légitámadásokat.

„Az ügynek vannak ellenzői, és vannak olyanok is, akik ugyan nem vennének részt a beavatkozásban, de igényüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy azt Törökország vagy más állam hajtsa végre” – fogalmazott.

Napközben egy másik török tisztviselő azt közölte, hogy szerinte ilyen akció nélkül „lehetetlen véget vetni” a konfliktusnak.

Ellenpont

A szíriai rezsimet támogató Oroszország ellenzi, hogy az Iszlám Állam elleni koalíció ilyen lépésre szánja el magát. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök korábban figyelmeztetett, hogy „egy szárazföldi beavatkozás súlyos, hosszú háborút jelentene”.

Törökország és Szaúd-Arábia a szíriai elnök hatalomban maradását biztosító megállapodással szemben egy elhúzódó háborút részesít előnyben Szíriában – közölte Haszan Naszralláh sejk, a szíriai kormányerőkkel szövetséges Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetője kedden. Naszralláh szerint, ha a szíriai felkelőket támogató Törökország és Szaúd-Arábia szárazföldi egységeket vetne be, az Iszlám Állam elleni fellépés csak ürügy lenne arra, hogy „megvessék a lábukat” Szíriában. Úgy fogalmazott, a két szunnita ország „kész az egész térséget háborúba taszítani”.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.