Százezrek szakadtak le az internetről

BL

2012. július 9., hétfő 22:38, frissítve: kedd 09:24

Helytállónak bizonyult a szakértők becslése azzal kapcsolatban, hogy internetezők tízezrei szakadhatnak le a világhálóról hétfőn, mert az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ekkor állítja le azt a programját, amelyet egy 2007 és 2011 között elterjedt számítógépes vírus elleni védelemként működtetett. Végül valószínűleg valamivel több mint 200 ezer olyan internethasználó volt, akinek elveszett a kapcsolata a világhálóval.

A világ arra készült közép-európai idő szerint hétfő reggel 6:01-től, hogy a DNS Changer nevű vírus ellen üzembe helyezett FBI-szerverek leállítása sokaknál az internetkapcsolat megszakadását okozza – elsősorban az Egyesült Államok és tucatnyi más fejlett ipari ország területén. Ekkor járt le ugyanis az a bírósági engedély, amelyet az FBI szerzett tavaly, hogy további nyolc hónapig helyettesítő szerverekkel tartsa fenn a fertőzött számítógépek normális forgalmát.

Egyes blogok és hírportálok félelme, hogy az internet „teljes sötétségbe borulhat”, túlzó volt, a vírus nem erre nem volt elég erős. A vírust hat észt és egy orosz kiberbűnöző dolgozta ki és szabadította a világra azzal a csaló reklámüzleti céllal, hogy bizonyos internetes oldalakról tudtuk nélkül más domainnevekre irányítsa át a felhasználókat, fals kattintások tömegét generálva. Az akkor világszerte megfertőzött mintegy 4 millió gépből 300 ezer még ma is vírusos lehet az FBI szakértői szerint.

Egyes amerikai internetszolgáltató cégek tervekkel készültek arra, hogyan segítsék előfizetőiket a probléma megoldásában, mások megerősített telefonos segélyvonalakkal várnak az érintettek esetleges rohamára

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.