Százezrek tüntettek Románia-szerte

(Kolozsvár)

2017. február 1., szerda 21:22, frissítve: csütörtök 08:06

Óriási felháborodás övezi Romániában, hogy az előzetes aggályok és tiltakozások dacára a balliberális kormány módosította a büntető törvénykönyvet és a bűnügyi perrendtartást. A felháborodás legfőbb oka, hogy a sürgősségi eljárásban foganatosított intézkedés elsősorban volt és jelenlegi magas rangú politikusoknak kedvez, továbbá jelentős akadályt gördít az elmúlt években fokozott üzemmódra kapcsolt korrupcióellenes küzdelem elé.

A bukaresti szociálliberális koalíció csak a tavaly decemberi parlamenti választásokon aratott győzelme után tette egyértelművé, hogy közkegyelmet készül hirdetni, és módosítani akarja a btk.-t. Előbbi intézkedést a romániai börtönök túlzsúfoltságával indokolták, utóbbit pedig azzal, hogy a törvénykönyvet összhangba kell hozni az alkotmánybíróság elmúlt időszakban született ítéleteivel, miszerint a btk. közel félszáz cikkelye ellentmond az alaptörvénynek. A szociáldemokrata Sorin Grindeanu által vezetett, január elején hivatalba lépett kormány már két héttel ezelőtt napirendre tűzte a vitatott rendeletek elfogadását, ami akkor meghiúsult, mert Klaus Iohannis jobbközép államfő váratlanul megjelent a kabinet ülésén. Bár az elmúlt hétvégén mintegy százezren tüntettek Románia-szerte a javaslatok ellen, a Grindeanu-kormány kedd esti ülésén törvénytervezetet fogadott el a közkegyelemről, továbbá sürgősségi rendelettel módosította a btk.-t.

 
Tiltakozás az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, a prefektusi hivatal előtt 2017. február 1-jén
Fotó: Veres Nándor / MTI
 

A tegnapra virradóra a hivatalos közlönyben megjelent, tíz napon belül hatályba is lépő módosítások egyik legvitatottabb pontja, hogy ezentúl csak a 14 millió forintnak megfelelő összegnél nagyobb kárt okozó hivatali visszaélés minősül bűncselekménynek, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi 7-ről 3 évre csökkentették. A romániai nyomozó hatóságok, szakmai szervezetek és az igazságszolgáltatási tanács (CSM) lesújtó véleményt fogalmazott meg a rendeletről, kivétel nélkül az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbításaként, a bűnüldözés ellehetetlenítéseként értékelve. Laura Codruta Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője közölte, jelenleg több mint kétezer, hivatali visszaéléssel kapcsolatos dossziét vizsgálnak, a vádlottak által okozott anyagi kár meghaladja az egymilliárd eurót, ám valamennyi esetben be kellene szüntetni a nyomozást. A btk.-módosítás legfőbb haszonélvezője egyébként a tavaly választási csalás miatt alapfokon felfüggesztett börtönre ítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök, akit egy másik büntetőperben éppen hivatali visszaéléssel vádolnak.

Iohannis a romániai jogállamiság elleni támadásnak nevezte a kormány eljárását, megismételve: az intézkedés egy politikai klikk érdekeit szolgálja. Tegnapi, az államfő részvételével tartott ülésén a legfelső bírói tanács úgy döntött, alkotmánybírósághoz fordul a kormányrendelet ügyében, mivel a CSM szerint érdeksérelem érhető tetten az igazságszolgáltatás és a kormány között. Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet időszerűtlennek nevezte a büntetőjog módosításait, amelyeket közös állásfoglalásban ítélt el Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans, a testület bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztosa.

Tömegek vonultak utcára

Az intézkedések ellen már délelőtt mintegy kétezren tiltakoztak a bukaresti kormánypalota előtt, ahol mindennapossá válhatnak a tüntetések. A román csendőrség hivatalos adatai szerint Bukarestben több mint százezer ember gyűlt össze szerda este a Győzelem téren. A román fővárosban egyesek azt skandálták, hogy „Vonjátok vissza, majd lépjetek le!”, mások, hogy „Nap mint nap itt leszünk!” A tiltakozók kormányellenes feliratokat emeltek a magasba: „Le a korrupcióval”, „Nem az amnesztiára, nem a közkegyelemre”, „Dragnea, ne feledd, Románia nem a tied” – közölte a román közszolgálati hírügynökség, az Agerpres magyar nyelvű hírszolgálata. A vidéki nagyvárosokban is ezrek vonultak az utcára. Bár a tüntetések többnyire békés mederben zajlottak, Bukarestben voltak apróbb incidensek. Néhányan kövekkel teli palackokat dobtak a kormányépület bejáratának kerítése felé, mások petárdáztak. A rendfenntartók erre könnygáz bevetésével válaszoltak. A tömeg azonban elkezdte skandálni, hogy „Fara violenta”, azaz erőszak nélkül. A csendőrök egy embert kiemeltek a tömegből, és a Victoria-palota udvarára vitték – írta az Adevarul nyomán a Transindex.ro portál az élő hírfolyamában.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A bukaresti csendőrség este tíz óra után felhívást intézett a tüntetőkhöz, hogy hagyják el a Győzelem teret, ellenkező esetben megtörténhet, hogy használni fogják a rendelkezésükre álló felszerelést, mert a rendfenntartókat erőszak érte – írja az Agerpres.

Kolozsváron több mint huszonötezer ember tüntetett, kormány- és PSD-ellenes jelszavakat skandálva. A tömeg végighaladt a város belvárosának fő utcáin, megbénítva a forgalmat. A hivatalos becslések szerint a menetoszlop hosszúsága 6-7 kilométeres volt. A résztvevők azt kiabálták egyebek közt, hogy „Szégyen, szégyen, szégyelljétek magatokat!”, „Tolvajok!”, „Le a rendelettel!”, „Visszavonni”, „Bocsánatot kérünk, hogy tanult emberek vagyunk!”, „Bukarest, ne feledd, Kolozsvár a te pártodon áll!”. A tüntetés itt incidensek nélkül folyt le – jelentette a román közszolgálati hírügynökség.

Az Agerpres szerint Nagyszebenben több mint húszezer ember gyűlt össze, akik Klaus Iohannis államfő háza elé érve azt kiabálták: „Iohannis velünk van!” A tiltakozók ugyanazt az utat járták be, amit az 1989-es forradalom idején a fellázadt tömeg is megtett.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.02.02.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.