Szerbia szobrot állít Gavrilo Principnek

2015. június 8., hétfő 19:54, frissítve: hétfő 12:51

A szarajevói merénylet 101. évfordulóján szobrot állítanak Belgrádban Gavrilo Principnek.

A két méter magas, 350 kilogramm tömegű szobrot a szerbiai munkaügyi minisztérium kezdeményezésére állítják fel a tervek szerint a Száva folyó partjához, illetve a folyón átívelő Brankov hídhoz közel.

Már tavaly is lerótták volna tiszteletüket

Tavaly is született hasonló javaslat, akkor a szerb kormány kezdeményezésére a tervek szerint a belgrádi vár előtti Kalemegdán parkba került volna a szobor. A kezdeményezés azonban akkor nem valósult meg.

Goran Vesic városi menedzser az emlékműállítással kapcsolatban most azt mondta: „Belgrád ezzel lerója tiszteletét az előtt a személy előtt, aki tettével a szerb történelem részévé vált, és aki feláldozta magát a szabadságért”.

Szerbia hőse, Európa réme

Gavrilo Princip 1914. június 28-án adott le halálos pisztolylövéseket a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörökösre és feleségére, Zsófiára. A szarajevói merénylet vezetett az első világháború kitöréséhez, amely több millió ember halálát okozta Európa-szerte.

A fiatal férfi azóta is megosztja a közvéleményt. A szerbek hősként és szabadságharcosként tekintenek rá, aki az Osztrák–Magyar Monarchia elnyomása ellen küzdött, míg az európai népek többsége terroristának és merénylőnek tartja őt.

Gavrilo Principről Belgrádban utcát, iskolát és számos intézményt neveztek el, szobra azonban nem volt. Az eddigi egyetlen szerbiai Princip-szobor a vajdasági Járeken található.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.