Lesz-e robbanás Pozsony és Budapest viszonyában?

Kovács András

2012. április 15., vasárnap 07:00

Egyelőre miden idegszálával a gazdasági kérdésekre kell koncentrálnia a nemrég hivatalba lépett Fico-kormánynak, így a kisebbségi ügyek lényegesen kevesebb figyelmet kaphatnak. Nincs értelme olyan témákat helyezni előtérbe, amelyek lehetetlenné tennék az együttműködést – nyilatkozta a régi-új miniszterelnök.

Április 4-én az új összetételű szlovák törvényhozás képviselőinek ünnepélyes fogadalomtételét követően a pozsonyi elnöki palotában kinevezte Robert Fico új kabinetjének tagjait a szlovák államfő, Ivan Gasparovic. „Van tapasztalatom a kormányzás terén, de teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy a most kezdődő kormányzati ciklus teljesen eltérő lesz a 2006 és 2010 közöttitől” – jelentette ki Fico.

A második Fico-kormányban a külügyminiszteri posztot egy karrierdiplomata, Miroslav Lajcák tölti be. A belügyi tárcát a Smer alelnöke, Robert Kalinák vezeti majd. A Smer másik alelnöke, Marek Madaric is visszatért a 2006-tól szintén általa vezetett kulturális minisztériumba. Fontos azt is megjegyezni, hogy a 12 tagú kormányban 6 egykori kommunista párttag ül, míg az előző Fico-kabinetben 11-en voltak.

Szétosztották

Magyar szempontból nézve az a legfontosabb, hogy miként alakul majd a felvidéki magyarság jövőbeli helyzete, valamint a két ország viszonya. A 2006–2010-es időszak alapján nem sok jóra lehet számítani, de azt is érdemes megjegyezni, hogy a mostani Smer-kormányban nem szerepel sem a Jan Slota vezette szélsőjobboldali nemzeti párt, sem Vladimir Meciar alakulata, ráadásul mindketten parlamenten kívül vannak.

Ami aggodalomra adhat okot, hogy az új szlovák kormányban nem került betöltésre az emberi és kisebbségi jogokért felelős miniszterelnök-helyettes pozíciója. Helyette a szlovák államfő befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettest nevezett ki, Lubomír Vázny személyében. A kisebbségügyi kormányalelnök hatáskörei a meglévő tárcák közt kerülnek elosztásra.

Hamarosan találkoznak

„Nincs értelme olyan témákat helyezni előtérbe, amelyek lehetetlenné tennék az együttműködést. Ha nem érzünk valami olyasmit, ami nemzeti és állami érdekeinket érintené, ami minket mint Szlovákiát, szlovák nemzetet és a Szlovákiában élő más állampolgárokat zavarna, akkor minden energiánkat a jó baráti és a kölcsönösen előnyös kapcsolatok fejlesztésére összpontosítjuk. Ezt Orbán Viktor miniszterelnöknek is elmondom. Első ízben áprilisban Lengyelországban a V4-ek, a balti államok és Kína tárgyalásain találkozunk” – nyilatkozta még a múlt héten Fico.

Elemzők szerint nem várható jelentős külpolitikai váltás a mostani kormányzati ciklusban, legfeljebb a NATO-val és az USA-val szemben lép majd fel kritikusabban, mint az előző kormány, mert korábbi miniszterelnöksége idején ezek voltak a céltáblái. Szlovákia Magyarországhoz fűződő viszonyával kapcsolatban Ivo Samson elemző arra a tényre mutatott rá, hogy ez esetben a szlovák baloldal és a magyar jobboldal feszül majd egymásnak. „Ezekben a kapcsolatokban aligha következik be javulás. Hogy robbanás következik-e be, az a magyar féltől is függ.”

Hol vannak tartalékok?

Fontos kiemelni, hogy az új kabinetnek a legfontosabb lépéseket a gazdasági életben kell megtennie, mivel jelentősen csökkenteni kell a költségvetési hiányt a 3 százalékos cél eléréséhez. Ahhoz, hogy ezt teljesítse, minimum 1,26 milliárd eurós pluszforrást kell találnia, ha azonban a gazdasági helyzet rosszabbul alakul, ez az összeg elérheti akár az 1,85 milliárdot is. Peter Kazimír pénzügyminiszter jelezte, hogy a fent jelzett pénzügyi konszolidáció jelentős részét a bevételi oldal segítségével szeretnék megoldani, a kiadási oldalon ugyanis már nincsenek túl nagy tartalékaik.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.