Szijjártót „megtépte” a BBC műsorvezetője

MNO

2016. szeptember 21., szerda 14:24, frissítve: szerda 18:03

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd este a BBC Newsnightnak nyilatkozott New Yorkból, az ENSZ-közgyűlés kapcsán. Evan Davis műsorvezető pedig rákérdezett a kormány által terjesztett propagandafüzetre is, melynek egyik állítása szerint Nagy-Britanniában úgynevezett „no-go zónák” vannak. Az újságíró feltette a kérdést a miniszternek, hogy volt-e Londonban, illetve ha volt, akkor hogyan állíthatja, hogy olyan területek vannak, ahova nem lehet menni, mert átvették a migránsok. Szijjártó megnyugtatott mindenkit, hogy volt és szereti Londont, majd úgy válaszolt, hogy hivatalos forrásokat használtak, a rendőrségre és más biztonsági szolgálatokra alapoztak.

„Nevetséges, használja a szemét, egyszerűen nevetséges!”

– szegezte neki a riporter.

A magyar tárcavezető ezek után elmondta, persze, hogy használja a szemét, majd elismerte, hogy a brit nagykövet is felemelte hangját a füzet miatt.

Szijjártó a fél világot bejárta

Az interjút az amerikai liberális Huffington Post kapta fel, cikkükben megtekinthető belőle egy kisebb szelet. Az írás címe szerint a brit közszolgálati tévé munkatársa „megtépte”, „kegyetlenül elbánt” (savaged) a tárcavezetővel, aki értelmetlen katyvaszt sulykolva megsérti a briteket.

A brit The Independent hosszabban foglalkozott a magyar helyzettel és füzetkével, írásukba mellékszálként szőtték bele Szijjártó szereplését. Mindkét cikk felidézi ugyanakkor, hogy Donald Trump is hasonló kijelentéseket tett már korábban.

Mindenesetre a brit portálon a hozzászólok közül többen is amellett érvelnek, hogy igenis vannak no-go zónák Nagy-Britanniában. 

Mi igaz és mi nem a kormány propagandájából?

Némi igazságmorzsa, féligazságok, de leginkább csúsztatások és hamis érvelés alkotja a kormányzati propagandakiadvány gerincét. A számos háztartásba eljuttatott tájékoztató füzet ezekkel operál annak érdekében, hogy meggyőzze a kedves szavazókat arról, hogy október másodikán a menekülteket elosztó brüsszeli kvótarendszer ellen húzzák az ikszet. Kielemeztük. Köztük a no-go zónák kérdését is – olvassa el az Mno.hu cikkét!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.