Szilveszteri erőszak: három gyanúsítottat azonosítottak

kn

2016. január 6., szerda 10:12, frissítve: szerda 22:21

118-ra emelkedett a feljelentések száma a Kölnben és Hamburgban szilveszter éjjelén történt támadások kapcsán. A Der Spiegel úgy tudja, három gyanúsítottat azonosítottak. A német szövetségi belügyminiszter élesen bírálta a rendőrséget, a szakszervezet elnöke ezt felháborodva utasította vissza. Az igazságügyi miniszter előre kitervelt, szervezett támadásról beszélt. Mint ismert, fiatal férfiak hordákba verődve vadásztak nőkre, inzultálták, fogdosták és meglopták őket. Kedden este kiderült, Stuttgartot sem kerülte el a drámai szilveszter.

Csoportokba verődött, a szemtanúk szerint arab vagy észak-afrikai térségből származó, fiatal nőkre vadászó, őket inzultáló férfiak, zokogó, rémült nők, tömegbe dobott petárdák, füstbe burkolózó kölni dóm – óriási káosz és pánik uralta a főpályaudvar előtti teret szilveszter éjjelén. Az események sajtóvisszhangja a kezdeti elhallgatás után óriási lett, most már gyakorlatilag az összes mérvadó német lap vezető anyagként foglalkozik a hírrel. A Der Spiegel netes kiadása arról ír, hogy a rendőrszakszervezet vajmi kevés esélyt lát arra, hogy egyetlen ítélet is szülessen az ügyben. Ezt egyenesen Rainer Wendt, a szakszervezet elnöke nyilatkozta a Passauer Neue Presse című lapnak. Ha viszont a tetteseket nem fogják el, félő, hogy növekedni fog a hasonló jellegű bűncselekmények száma – mondta. Véleménye szerint hiányzik a hatékony bűnüldözés, mint mondta, „ne legyenek illúzióink, valószínűtlen konkrét bűncselekményeket bizonyítani a videókból”.

Azonosítottak három gyanúsítottat

Három embert azonosítottak a Kölnben szilveszter éjszaka elkövetett tömeges molesztálásokkal összefüggésben – jelentette be szerda délután Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere – számolt be a Der Spiegel. A politikus az eljárás érdekeire hivatkozva nem mondott többet a gyanúsítottakról. Egészen idáig nem volt elegendő információja a hatóságnak a feltételezett elkövetőkről. A szemtanúk beszámolói szerint az tettesek kinézetük alapján arab vagy észak-afrikai térségből származtak, és 20-40 fős csoportokba verődve inzultálták a nőket.

Közben a düsseldorfi rendőrség tudatta: vizsgálják, hogy a szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatás és rablás összefüggésbe hozható-e egy ismert bűnözői hálózattal – írja az MTI. A hatóság elmondta, hogy 2014 eleje óta mintegy kétezer arab vagy észak-afrikai származású gyanúsított került a látóterükbe, akik egy szervezett rablásokat, lopásokat végrehajtó hálózathoz tartoznak. Előfordult, hogy szexuálisan zaklatták áldozataikat. Markus Niesczeri, a düsseldorfi rendőrök szóvivője tudatta: szorosan együttműködnek kölni kollégáikkal, hogy kiderítsék, lehet-e kapcsolat a két ügy között.

 

Gúnyos kommentáradat

A kölni polgármestert támadó, gúnyos kommentek özönlötték el a közösségi médiát – írja a Kölner Stadt-Anzeiger. A polgármester egy azt firtató újságírói kérdésre, hogy a nők hogyan védhetik meg magukat a támadástól, azt találta válaszolni, hogy ne engedjék magukhoz túl közel azokat, akikkel nincsenek bizalmi viszonyban. „Mindig tartani kell egy karhossznyi távolságot” – emelte ki. Ez a kijelentése azonban hihetetlen vihart kavart az interneten, sokan azt vetik a polgármester szemére, hogy talán elfelejtette, hogy őt magát is megkéselték még októberben. Mint arról korábban az MNO is beszámolt, a polgármester-választás előtti napon nyakon szúrták a városi piacon a kampánycsapatát meglátogató Rekert. A polgármesteri címre legesélyesebbnek tartott nőt másnap Köln első emberévé választották, a támadót a helyszínen elfogták. Kihallgatásán a bevándorláspolitika, „kiváltképp a menekültekre vonatkozó gyakorlat miatt kialakult hangulatát jelölte meg tettének motivációjaként” – mondta akkor a város főügyésze.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A nők védelme és a miniszoknya

A nők következetes védelmére szólította fel a rendőrséget szerdán Németország nő- és ifjúságügyi minisztere, a kölni szilveszteri tömeges molesztálásokra válaszul – írja az MTI. Manuela Schwesig (SPD) szerint most nem szabad arról vitát nyitni, hogy a nőknek meg kell-e változtatniuk a viselkedésüket. „Azoknak a férfiaknak kell megváltoztatni a viselkedésüket, akik ilyet művelnek, és mindenekelőtt felelősségre kell vonni őket” – szögezte le a tárcavezető. Mint hangsúlyozta, Németország értékeihez hozzátartozik a nők tisztelete. „Azok az idők már elmúltak, amikor mi, nők nem mozoghattunk szabadon, és nem hordhattunk miniszoknyát” – tette hozzá.

Schwesig szerint a menekülteket a kölnihez hasonló bűncselekményekkel összefüggésben nem szabad általánosságban gyanúsítani, nekik viszont tartaniuk kell magukat az érvényes értékekhez. „Aki nem tartja magát ezekhez az értékekhez, aki bűncselekményeket követ el még nők ellen is, az eljátssza a vendégjogát” – mondta. A miniszter asszony hangsúlyozta, hogy nyíltan kell beszélni arról, ha más országokból érkező férfiak nem tisztelik a nőket. „Ha nem nevezzük meg nyíltan ezeket a problémákat, akkor a szélsőjobboldal malmára hajtjuk a vizet” – figyelmeztetett.

Élesen bírálta a rendőrséget a belügyminiszter

A kezdeti elhallgatást, majd a sajtólavinát követően a hatóságok elismerték, hogy rosszul értékelték a helyzetet – írja a Spiegel.de. Éles bírálat érte a rendőrséget is, egyenesen a német szövetségi belügyminisztertől. Thomas de Maiziere szavai szerint „a rendőrség így nem dolgozhat”. Wendt, a rendőrszakszervezet elnöke azonban ezt felháborodva visszautasította, mint mondta, „nem hiszem, hogy megfelelő stílus a belügyminiszter részéről a nagy nyilvánosság előtt kritizálni a rendőrséget” – írja a Faz.net. Úgy gondolja, nem lehet hibáztatni a hatóságot, mint mondta, a meglévő személyzettel nem lehetett hosszú ideig kiüríttetni a területet.

Nem mond le a rendőrség vezetője

Kedden az események kapcsán a bűnözés új dimenziójáról beszélő rendőrségi vezető a WDR 5-nek nyilatkozva azt mondta, nem mond le. Hivatalba való visszalépése azt követően merült fel, hogy a rendőrség beismerte, rosszul kezelték a szilveszteri eseményeket.

Migránsok az elkövetők?

A rendőrség és szemtanúk szerint a kölni főpályaudvarnál szilveszterkor randalírozó férfiak észak-afrikai és arab térségből származnak. Mint ismert, a Faz.net kedden arról számolt be, hogy a rendőrség igyekszik elkerülni azt a látszatot, hogy menekültekkel hozzák összefüggésbe a szilveszteri támadást. Egy nappal később a szilveszteri eseményeket elítélő Thomas Maiziere azon túl, hogy arról beszélt, hogy nem szabad a migránsokat közgyanú tárgyává tenni, legalábbis a „nyomozás ezen stádiumában”, azt is kiemelte, hogy nem szabad azonban „tabuként kezelni” azt sem, ha a bűncselekmények elkövetőiről egyesek azt mondják, észak-afrikai térségről származók voltak. A Bild.de-nek nyilatkozva a miniszter arról beszélt, az elkövetőket származásuktól függetlenül meg kell büntetni.

Előre kitervelték a támadást?

A német igazságügyi miniszter szerint úgy tűnik, hogy az elkövetők előre kitervelhették a szilveszter éjszakáján Kölnben a nők ellen elkövetett erőszakos kilengéseket és zaklatásokat – írja az MTI. „Az egész (előre) megbeszélt dolognak tűnik” – mondta Heiko Maas szerdán a ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában. „Szép lenne, ha nem szervezett bűnözésről lenne szó, de inkább szeretném megvizsgálni, vannak-e a háttérben olyan emberek, akik ilyeneket szerveznek” – hangsúlyozta. Mint a tárcavezető elmondta, az ilyesmi nem a semmiből történik, valakinek kell lennie mögötte.

Maas egyúttal bírálta a nőknek adott viselkedési tippeket. „Ezeket semmire nem tartom. Egy ilyen dolog nem vezethet ahhoz, hogy a nőknek másképp kelljen viselkedniük” – szögezte le. A tárcavezető Twitter-üzenetében leszögezte, hogy „nem a nőkre hárul a felelősség, hanem a tettesekre”. Maas ezzel a bejegyzésével Henriette Reker független kölni főpolgármesternek arra a nyilatkozatára reagált, amelyet a nők viselkedésével kapcsolatban mondott. „Mindig van lehetőség arra, hogy az ember bizonyos távolságot tartson, amely egy karhossznál legyen nagyobb” – mondta Reker egy sajtókonferencián a nők védelmének módjait firtató újságírói kérdésre válaszul. Szavai gúny és éles bírálatok tárgyává váltak az interneten.

Elhallgatták: a köztévé beismerte a hibát

A ZDF német közszolgálati televízió főszerkesztő-helyettese közölte, hibát követtek el azzal, hogy a hétfői esti híradóban nem számoltak be a támadásokról – írja az MTI. Elmar Theveßen kedden délután a ZDF Facebook-oldalán megjelent rövid közleményében úgy fogalmazott: világos volt, hogy olyan történésről van szó, amelyről be kellett volna számolni, és az adó mulasztást követett el azáltal, hogy meg sem említették az esetet az esti híradóban. A főszerkesztő-helyettes szerint az ügy bemutatását azért halasztották el keddre, a kölni városvezetés által a kérdésben tartott válságértekezlet napjára, hogy kiegészítő interjúkat tudjanak készíteni az anyaghoz. Ezzel azonban egyértelműen rosszul mérték fel a helyzetet – írta Elmar Theveßen.

A ZDF Facebook-oldalán az érintett bejegyzéshez több mint ezer komment érkezett, számos hozzászóló arról írt, hogy a történtek miatt elvesztette bizalmát a közszolgálati tévé iránt. A ZDF kedd esti híradójában 10 perces riportot szentelt a kölni támadásoknak. Korábban a német rendőrséget is bírálatok érték, amiért csak január 4-én számolt be a szilveszter éjszakáján történt eseményekről.

Tüntetés Kölnben

Kedd este mintegy 300 nő vonult utcára Kölnben a nők elleni erőszak ellen tiltakozva – számolt be a Faz.net.

Válságtanácskozás kevés sikerrel

Rendőrségi vezetők és Henriette Reker, Köln polgármestere a keddi válságtanácskozáson arról határozott, hogy térfigyelő kamerákkal erősítik meg a város egyes pontjait. Reker ígérete szerint a rendőrséggel közösen viselkedési szabályokat fognak kidolgozni. Mint mondta, „muszáj elmagyaráznunk a kölni karneválra különböző kultúrákból érkezőknek, hogy a boldog ünneplést nem lehet összetéveszteni a szexuális szabadossággal” – tette hozzá.

Suttgartban is volt inzultálás

Mintegy 15 fiatal, arab kinézetű férfi kerített körbe két nőt szilveszterkor nem sokkal éjfél előtt Stuttgartban a Schloßplatzon, ahol ezrek ünnepelték az új évet – írja a Bild.de. Beszámolók szerint a férfiak benyúltak a nők nadrágjába. Az áldozatok kiabálni kezdtek és ellökték maguktól az elkövetőket. Két szemtanú beavatkozott, így a férfiak elmenekültek.

Eddigi információk szerint legalább 100 nővel szemben történt szexuális bűncselekmény csak Kölnben, egy nővel szemben pedig nemi erőszakot követtek el. Arnold Plickert, a GdP rendőrszakszervezet tartományi vezetője a DPA német hírügynökségnek szervezett bűnözésről beszélt, míg Wolfgang Albers rendőrségi vezető a bűnözés teljesen új dimenziójának nevezte a Kölnben történteket. Erről bővebben keddi összefoglalónkban olvashat.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.