Szíria: kegyetlenkednek a felkelők

BL

2012. augusztus 1., szerda 10:24, frissítve: szerda 14:57

Egy interneten közzétett videofelvétel szerint a szíriai lázadók kivégezték Bassár el-Aszad több hívét az ostromlott Aleppó városában. Az elnök szerint a külföldi ellenséges erők „belső ügynököket” használnak fel az ország stabilitásának aláásására.

A YouTube videómegosztó portálon kedden megjelent felvételen jól látható, amint fegyveres lázadók a damaszkuszi rezsimmel szemben álló Szabad Szíriai Hadsereget éltetik, majd egy Aszad elnökhöz közelálló törzs foglyul ejtett tagjait kivégzik. A felvételen az egyik fogoly arca csupa vér, és a férfi csaknem teljesen meztelen. A fegyveresek a foglyokat a falhoz állították, majd agyonlőtték.

Súlyos bűncselekmény

Egy londoni székhelyű, az emberi jogok szíriai érvényesülésével foglalkozó szervezet számolt be arról, hogy a felvételen látható foglyok egy Aszad elnökhöz hű törzs tagjai voltak. A szervezet szóvivője szerint a szóban forgó törzs támogatta a szíriai kormányerők Aleppó ellen indított ostromát, és tagjai a hadsereg mellett harcoltak.

A Magyar Nemzet vezércikkei:

A háború vonzásában (részlet): Másfél éve nemegyszer hallgathatták meg a védelmi, biztonságpolitikai témákkal foglalkozó újságírók a nyugati vezetők ígéretét, miszerint nem lesz beavatkozás Líbiában. Aztán – ahogy Oroszország félrenézett a Biztonsági Tanácsban – mégiscsak lett. A „lakosság védelmére” szóló humanitárius mandátumból végül széles körű intervenció bontakozott ki, s ha Kadhafi líbiai vezetőt nem is úgy sikerült eliminálni, ahogy a parasztot veszik le a sakktábláról (mintegy hét hónapig kitartott a rezsim), a lényeg az, hogy külső segítséggel rezsimváltás történt. Azóta ha a fősodrú médiumok immár elég magas ingerküszöbét Líbiával szemben meghaladja egy hír, megbizonyosodhatunk arról, hogy milyen szépen is virágzik a líbiai demokrácia a különböző fegyveres bandák uralta, egykor országnak nevezhető entitás helyén, az észak-afrikai homokban.

Szíriai hadszíntér (részlet): Súlyos csapást szenvedett el tegnap a szíriai hatalom, amely eddig a legeredményesebben dacolt az arab tavasz fedőnevű geopolitikai folyamat feltartóztathatatlannak tűnő menetelésével. A nyugati hatalmak és Nyugat-barát térségi rezsimek által támogatott fegyveres csoportok öngyilkos terrortámadása megölte az ország vezetésének több tagját, köztük az ortodox keresztény védelmi minisztert, illetve helyettesét, aki nem mellékesen Bassár el-Aszad elnök sógora is egyben. A merénylet azzá a lélektani fordulóponttá válhat, amelytől az út a rendszer és az ország összeomlásához vezet.

A szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a háborús foglyok kivégzése a nemzetközi jogba ütközik, és súlyos bűncselekménynek számít. Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet az elmúlt hetekben már több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy mind a kormányerők, mind az ellenzék kivégzéseket hajt végre.

Útban a humanitárius tragédia felé?

Az Európai Bizottság válságkezelési felelőse, Krisztalina Georgieva szerint az ország a volt Jugoszláviában tapasztalt borzalmakra emlékeztető humanitárius tragédia felé sodródik. Brüsszelben kedden kiadott közleményében a bolgár biztos emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi előírások a belháborút vívó feleket is kötelezik a nem harcolók, különösképpen a nők és a gyermekek kímélésére.

Fegyveres lázadó Aleppóban
Fegyveres lázadó Aleppóban
Fotó: Europress/AFP

Georgieva arra szólította fel az érintetteket, hogy háborújukba iktassanak be „humanitárius tűzszünetet”, tegyék lehetővé a sebesültek kimenekítését, a humanitárius szervezetek és segélyek eljutását a rászorulókhoz. Az uniós illetékes kiemelte az egészségügyi ellátás biztosításának fontosságát. Sürgette valamennyi felet, hogy legyenek tekintettel az egészségügyi jelképekre, mellőzzék az egészségügyi személyzet meghurcolását, ne használják más célra (például foglyok őrzésére vagy kihallgatására) a kórházakat, és semmilyen módon ne akadályozzák az orvosi ellátás biztosítását.

Heves harcok Aleppóban

Az ország egyik legnagyobb városának és egyben gazdasági központjának számító Aleppóban napok óta rendkívül heves harcok dúlnak. A szíriai állami televízió kedden azt közölte, hogy a hadsereg katonái üldözik a lázadókat, a felkelők ugyanakkor arról számoltak be, hogy sikerült visszavonulásra kényszeríteniük Bassár el-Aszad erőit.

Az arcukat kendővel eltakaró, illetve símaszkot viselő felkelők géppisztolyokkal és gépkarabélyokkal lőtték az ellenséget. Egyik aleppói parancsnokuk szerint a céljuk az, hogy a város központjába nyomuljanak, amit szerinte „nem hetek, hanem napok alatt” el fognak érni. A lázadók állításuk szerint a város keleti részétől a délnyugati negyedekig terjedő ívben ellenőrzésük alatt tartják Aleppót.

Az orosz külügyminiszter szerint a városban tragédia érlelődik, Szergej Lavrov ezért a hét végén a nyugati hatalmakat tette felelőssé. Bassár el-Aszad szíriai elnök szerdai beszédében azt állította, hogy a külföldi ellenséges erők „belső ügynököket” használnak fel az ország stabilitásának aláásására. Az államfő a szíriai hadsereg megalapításának 67. évfordulója alkalmából elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erők a „hazát oltalmazó pajzsként” szállnak szembe a „bűnöző és terrorista bandák” összeesküvésével. Az állami hírügynökség által közzétett, de a televízióban nem közvetített beszédében Aszad a „büszkeség forrásának”, az „igaz ügy védelmezőjének” nevezte a szíriai hadsereget.

Szíria demokratikus lehet a maga módján – véli a Magyar Nemzetnek adott interjújában Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára nem sok reményt lát Bassár el-Aszad rendszerének fennmaradására, s rámutat, a közel-keleti ország útja a demokrácia felé egyáltalán nem egyenes, de nem is feltétlenül ezt várják el tőle.

Egyre több támadás éri az Aszad-ellenes erők részéről a kisebbségben  élő keresztényeket, mert a lázadók potenciális veszélyforrásnak, a regnáló elnök támogatóinak tartják őket. A keresztényellenesség fokozódásáról tanúskodik a Reuters által készített fotó is, melyen egy  lázadó papi öltözékben, fegyverrel és egy letört kereszttel a kezében fényképezkedik.

Korábban egyébként a keresztények is csatlakoztak a Bassár el-Aszad rezsimje elleni kormányellenes tüntetéshez, ám később  visszavonultak a lázadásoktól, ugyanis úgy voltak vele: kiszámíthatóbb számukra egy diktatúra által biztosított  vallásszabadság, mint az iraki vagy egyiptomi példa.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.