Újabb szankciók Szíria ellen

tt

2012. április 23., hétfő 10:17, frissítve: hétfő 12:11

Újabb Szíria-ellenes szankciók elfogadásáról döntött hétfőn az Európai Unió (EU), amelynek értelmében megtiltották a luxustermékek exportját, és tovább szigorították a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását – közölte egy diplomata.

„A Szíria elleni szankciók életbe fognak lépni. Ezek körébe tartoznak a luxuscikkek és az elnyomó intézkedések foganatosításához használható eszközök” – fogalmazott a neve elhallgatását kérő tisztségviselő, miután az uniós nagykövetek jóváhagyták a döntést a külügyminiszterek luxembourgi találkozója előtt.

Az MNO vasárnap megírta: az ENSZ békefenntartóira is rálőttek a kormányerők, amikor a világszervezet megfigyelőcsoportja a szíriai harcok egyik központi területére, Homszba érkezett.

Az európai tagállamoknak ugyanakkor pontosan meg kell határozniuk a luxustermékek mértékét. A diplomata elmondta azt is, az alapvetően szimbolikusnak tekinthető intézkedések Bassár el-Aszad szírai elnök és brit származású felesége életmódját célozzák.

Brüsszeli diplomaták már pénteken jelezték, hogy a damaszkuszi rezsim vezetőjének és családjának fényűző életmódja lesz majd az EU újabb szankcióinak célpontja; az Aszad családot ugyanis az elmúlt időszakban számos vád érte amiatt, hogy a véres polgárháború, illetve a lakosság nélkülözései ellenére rendkívül fényűző életmódot folytatnak. Előrevetítették azt is, hogy szankciókkal sújtják majd a belső elnyomásra használt cikkeket is.

Az uniós országok külügyi tárcavezetőinek tanácskozásán ezúttal Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára képviseli Magyarországot.

A kormánycsapatok folytatták heves tüzérségi támadásaikat ott is, ahova a megfigyelők még nem jutottak el.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi megbízottja vasárnap reményét fejezte ki, hogy az általa kidolgozott tűzszünet sorozatos megsértései dacára a 300 főre kibővített megfigyelői csapat segíthet véget vetni a 13 hónapja tartó erőszaknak, és tárgyalásokhoz vezethet Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya és az ellenzék között.

A világszervezet kéksapkásai hétfőn a főváros, Damaszkusz környékét látogatják meg – közölte az első, nyolcfős megfigyelőcsapat egyik vezetője.

Vasárnap az ellenőrök a középső Homsz és Hama tartományt keresték fel. Szombat este óta két megfigyelő állomásozik „a forradalom fővárosának” nevezett Homsz városban a lakosság kérésére, amely a hadsereg újabb támadásaitól tart. A kormányerők eközben három civilt öltek meg vasárnap Homszban és három másikat annak környékén az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint. A brit központú szervezet összesen 12 civil és öt katona halálát jegyezte fel vasárnap országszerte.

A főváros Duma negyedét tüzérségei erőkkel támadta vasárnap a hadsereg egy helyi lakos közlése szerint. Mint mondta, erős robbanások hallatszottak a városban, pánikot keltve a lakosság körében. Sokan alagsorokba vagy a nagy házak alsóbb szintjeire menekültek.

A szíriai ellenzék és nyugati támogatói azt gyanítják, hogy az Aszad-rezsim csak szóban fogadja el Annan béketervét, részben azért, hogy megnyugtassa orosz és kínai szövetségeseit, közben pedig igyekszik megkerülni a hatalmát veszélyeztető tűzszüneti előírásokat, köztük a harckocsik és katonák visszavonását a városokból és a békés tüntetések engedélyezését. Egyes ellenzéki aktivistáknak az ENSZ-missziót illetően is kételyeik vannak a nyolcfős előőrs eddigi tevékenysége alapján.


Fotó: Reuters

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.