A tűzszünet ellenére is folytatódik az öldöklés

tt

2012. április 10., kedd 12:32, frissítve: kedd 16:55

Lejárt a szíriai tűzszünet életbe lépésnek határideje kedd reggel hat órakor, de nem szűntek meg teljesen a harcok: ellenzéki aktivisták szerint nincs jele a kormányerők nagyarányú visszavonulásának, és reggel két várost is lőttek. Másutt hat katona halt meg ellenzéki erők támadásában.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) arról számolt be, hogy a tüzérség támadta az északi Marát, és aknavetők zaja hallatszott a középső Homsz városában is. Rámi Abder-Rahmán OSDH-vezető és más aktivisták elmondása szerint „a hadsereg harckocsijai és nehézgépfegyverei hevesen lőtték Mara települést, amely fölött helikopterek is elrepültek”. Egy helyi aktivista szerint füstoszlopok emelkedtek az égbe, és menekülő családokat lehetett látni.

Fotó: Reuters

 

Moszkva sürgeti Damaszkuszt, hogy következetesen hajtsa végre Kofi Annan szíriai béketervét – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki kedden szíriai kollégájával, Valid Moallemmel tárgyalt. Lavrov felszólította a szíriai kormányt, hogy maradéktalanul tartsa be az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervében vállaltakat.

Az északkeleti Haszaka térségében, Maszada és Markada között kormányerőket ért támadás, és hat katona meghalt – közölte még az OSDH. A középső Hama tartománybeli Kafarzitában a katonák házkutatásokat tartottak, és többeket őrizetbe vettek. Az OSDH értesülései szerint e város bombázásában 35 civil halt meg az előző napon.

A brit központú szervezet hozzátette, hogy Hama és Homsz tartomány, valamint a Damaszkusz tartománybeli, a fővároshoz közeli Duma és az említett Mara kivételével Szíria nagy részén nyugalom tapasztalható. Az országból érkező hírek azonban a médiablokád miatt nehezen ellenőrizhetők.

Ahogyan azt korábban megírtuk, a szíriai hadsereg részéről –  a városokból való kivonásukra szabott kedd reggeli határidő lejárta előtt – nem volt jele annak, hogy betartanák a korábban elfogadott egyezményt, és beszüntetnék a harcokat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.