Szíria vegyifegyver-készletei miatt aggódik Jordánia királya

2012. július 19., csütörtök 07:01, frissítve: csütörtök 10:56

Szörnyű csapás Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjére a szerdai damaszkuszi merénylet, amelyben meghalt a katonai hírszerzés vezetője – az államfő sógora –, valamint a védelmi miniszter és a felkelők elleni műveleteket irányító válságstáb vezetője – mondta el a jordániai király a CNN amerikai hírtv-nek adott interjúban.

II. Abdullah egyúttal aggodalmát fejezte ki, nehogy a szíriai vegyifegyver-készletek szélsőséges iszlamisták kezébe kerüljenek. Ez az utolsó esélye Aszad elnöknek, hogy elkerülje a totális polgárháborút, amely a legrosszabb forgatókönyv az egész régió számára – mondta a Szíriával szomszédos arab ország királya.

Mint fogalmazott, a helyzet egyre bonyolultabb, „és ha egyszer belekerülünk az örvénybe, nem lehet többé kikerülni onnan”. A jordániai uralkodó elmondta: információik szerint „egy ideje az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat is jelen van Szíria egyes régióiban”.

Hozzátette, nem szabad, hogy a szíriai vegyifegyver-készletek „az ellenség kezére jussanak”. Korábban az amerikai külügyminisztérium is figyelmeztetett erre a veszélyre, hozzáfűzve, hogy „jelenleg semmi nem utal arra, hogy a vegyi fegyverek ne a szíriai hatóságok ellenőrzése alatt állnának”.

Közben Kairóban több száz tiltakozó megrohanta a szíriai nagykövetséget, és ki akarta tűzni a szíriai felkelők zászlaját. Az egyiptomi biztonsági erők könnygázt vetettek be, hogy megfékezzék a tüntetőket. Tizennégy embert őrizetbe vettek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.