Szíriába vándorol az al-Kaida

WL

2012. március 2., péntek 22:22

Az al-Kaida Irakból Szíriába vonul, ahol a hatóságok keményen elnyomják a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen tiltakozó mozgalmat - jelentette ki Núri el-Máliki iraki miniszterelnök.

Az Okáz című szaúdi lapnak nyilatkozva a bagdadi kormány feje azt mondta: „Az al-Kaida elkezdett Irakból Szíriába vándorolni, és lehet, hogy Szíriából tovább fog menni egy másik országba, Líbiába vagy Egyiptomba, vagy bármely olyan régióba, ahol a rendszer bizonytalan és (az ország) ellenőrizetlen”. Máliki szerint „tegnap Szíria úgy tartotta, hogy távol áll tőle a terrorizmus problémája, most pedig a kellős közepén van ennek a problémának”.

Adnán el-Aszadi iraki belügyminiszter-helyettes a közelmúltban azt mondta, hogy a dzsihadisták elmentek harcolni a szomszédos Szíriába, továbbá hogy a szíriai ellenzéknek szánt fegyvereket Irakon keresztül juttatják célba.

Az al-Kaidához kapcsolódó Iraki Iszlám Állam ernyőszervezet az országban éveken keresztül véres merényletkampányt folytatott, főleg a síita közösség és a rendfenntartó erők ellen. Az ilyen merényletek azóta is gyakoriak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.