Szíriai lázadók lőttek le egy orosz gépet

2018. február 3., szombat 17:40, frissítve: vasárnap 08:37

Lelőttek egy orosz Szu–25-ös harci repülőgépet Észak-Szíriában - erősítte meg a híreket az orosz védelmi minisztérium is. A világhálóra felkerült egy olyan meg nem erősített hitelességű felvétel, amelyen az látható, ahogy egy gép találatot kap, majd egy másikon az, ahogy lángoló roncsok között járkálnak.

A felvételek alapján a pilótának sikerült katapultálnia. Az orosz védelmi minisztérium szerint azonban miután földet ért, „terroristák” végeztek vele.  Az azonban nem világos, hogy a Szu–25-öst ki és hogyan lőhette le. A szóban forgó területen „mérsékelt” lázadócsoportok, és az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front egyik utódszervezete, a Haját Tahrir as-Sam is aktív. Az oroszok is azt állítják, hogy a gép korábban az an-Nuszra Front (Moszkva továbbra is ezt a terminológiát használja) állásait támadta. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a Szu-25-ös lelövése után válaszcsapást mértek a területre, ami lehallgatott rádióüzenetek alapján legalább 30 terroristát ölt meg.

A szíriai hadsereg orosz légi támogatással december végén indított offenzívát a térségben. A lázadócsoportok ugyanakkor elméletileg nem rendelkeznek légelhárító rendszerekkel. Orosz hírforrások szerint a támadók valószínűleg egy vállról indítható légvédelmi rakétarendszerrel (MANPAD) tüzelhettek, ami alacsonyan repülő gépek, helikopterek ellen lehet veszélyes.  Eddig nem is nagyon volt rá példa, hogy az oroszok a levegőben gépet vesztettek Szíriában. 2015 novemberében ugyan lelőttek egy orosz Szu–24-est, de azt a török légierő lőtte le. 2016 augusztusában pedig egy helikoptert veszítettek, fedélzetén öt katonával.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.