Szíriai menekültet hívtak meg Obamáék

MTI

2016. január 10., vasárnap 23:21, frissítve: hétfő 14:57

Egy szíriai menekültet is meghívott Michelle Obama Barack Obama jövő keddi, az Egyesült Államok helyzetéről tartandó elnöki beszédére.

Az 55 éves tudós, Refaai Hamo a fiával és három lányával együtt decemberben érkezett az Egyesült Államokba, és Detroitban él. A férfi Szíriából Törökországba menekült 2013-ban, miután a felesége és negyedik lánya rakétatámadásban meghalt. Törökországi tartózkodása idején gyomorrákos lett, de nem jutott megfelelő kezeléshez. Kétévi várakozás után kapta meg az Egyesült Államokban a menekültstátuszt.

Díszes vendégsereg

A Fehér Ház vasárnap hozta nyilvánosságra, hogy a szíriai tudós annak a húsz vendégnek az egyike lesz, akik a first lady mellett foglalnak majd helyet az Egyesült Államok helyzetéről tartandó hagyományos elnöki beszéd alatt.

A vendégek között több háborús veterán és olyan amerikai lesz, aki valamilyen nemes cselekedetet hajtott végre, vagy élethelyzetével az Obama-elnökség prioritásait reprezentálja. Jelen lesz annak a három amerikai fiatalembernek az egyike, akik tavaly nyáron, egy Brüsszelből Párizsba tartó vonaton elhárítottak egy terrortámadást. A meghívottak között lesz egy férfi, aki panaszt tett, miután a helyi hatóság nem engedélyezte, hogy azonos nemű partnerével házasságot kössön, holott a szövetségi legfelsőbb bíróság döntése értelmében erre joga volt. Meghívást kapott az a kaliforniai férfi is, akinek a párja halt meg a San Bernardinóban elkövetett terrortámadásban. Egyetlen szék üresen marad Michelle Obama mellett: a fegyveres erőszak „ismeretlen áldozatának” széke.

Isten hozta

A szíriai tudós történetét Obama is a múlt hónapban ismerte meg. A rákbeteg férfi gyógyíttatására Edward Norton színész internetes kampányt indított, ennek köszönhetően több mint 450 ezer dollárt gyűjtöttek össze kezelésére. A Fehér Ház megfogalmazása szerint a tudósnak Szíriában korábban, a polgárháború előtt olyan élete volt, amilyet az Egyesült Államokban az „amerikai álomnak” szoktak nevezni. Gimnazista szerelmét vette feleségül, szépen felfelé ívelő tudományos karrierrel dicsekedhetett, és nagy családnak örvendhetett – míg a polgárháború véget nem vetett mindennek. „Igen, ön még mindig sokat jelent a világnak, s mi büszkék vagyunk arra, hogy az álmai megvalósítását itt folytatja. Isten hozta új otthonában. S ön most részese mindannak, ami naggyá teszi Amerikát” – írta Obama elnök a szír tudósnak egy Facebook-bejegyzésben.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.