Szkripal-ügy: elítélte a támadást a magyar külügy, komoly csavarral

,

2018. március 16., péntek 06:08, frissítve: péntek 11:38

Diplomáciai trükközésbe fogott a magyar kormány. Szergej Szkripal egykori orosz hírszerzőtiszt és lánya idegméreggel való meggyilkolásának kísérletét csütörtökön Londonban közösen ítélte el a brit, amerikai, francia és német kormány. Követte őket a legtöbb NATO-szövetséges, így például a történelmileg és kulturálisan oroszbarátnak számító Bulgária, valamint az oroszokkal korábban szintén jó kapcsolatot ápoló Montenegró kormánya is.

A magyar kabinet sem maradhatott ki, ám ügyesen oldották meg az elítélő nyilatkozatot. A Kormány.hu-ra ugyanis csak és kizárólag angol nyelven tették fel azt délután fél egykor, azóta sem hozta a Magyar Távirati Iroda és annak Országos Sajtószolgálata sem. (FRISSÍTÉS: Azóta kiderült, magyarul is felkerült a közlemény, egy nappal korábban. A hibáért elnézést kérünk.) A trükközésnek azonban ezzel még nincs vége:

a szöveg ugyanis egyetlen szóval sem említi meg sem Szergej Szkripal nevét, sem Oroszországot.

Mint írják, „az idegméreggel elkövetett támadás sérti a releváns nemzetközi normákat, mint amilyen a vegyifegyver-tilalmi egyezmény”. Hozzáteszik, NATO-szövetségesként szolidaritásukat fejezik ki az Egyesült Királyság felé és támogatják a brit kormányt abban, hogy teljeskörűen tárja fel a bűneset körülményeit. „Hisszük, hogy a bűnösöket a lehető leghamarabb elszámoltatják” – zárul a közlemény.

Ellenlépések spirálja jön?

Miután Moszkva a London által megadott kedd éjféli határidőig nem válaszolt a Szkripal-ügyben ellene felhozott vádakra, a brit kormány büntetőintézkedéseket jelentett be Oroszországgal szemben. Az árulásért odahaza elítélt, majd egy nagyszabású, 2010-es kémcsere keretében Nagy-Britanniába engedett orosz hírszerzőtisztet, Szergej Szkripalt és lányát másfél hete eszméletlenül találták meg az angliai Salisburyben, s Theresa May brit miniszterelnök hétfőn azzal állt elő, hogy megmérgezésüket szovjet vegyi fegyverrel a Kreml rendelte meg.

May bejelentése értelmében kiutasítanak 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapították, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak, és felfüggesztenek minden tervezett magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezést Oroszországgal, így nem kerül sor Szergej Lavrov külügyminiszter látogatására sem.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ezt követően a fent említett négy kormány közös nyilatkozatot adott ki csütörtökön Londonban, miszerint „a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet egyetlen hihető magyarázata az, hogy a történtekért Oroszországot terheli a felelősség”. Több jel is arra mutat, hogy stratégiai kommunikációjukban a Szkripal-ügyet összekötik az oroszok támogatta szír kormánynak tulajdonított állítólagos vegyifegyver-támadásokkal, melyeket az utóbbi hetekben ismét emlegetnek.

Oroszország, mely mindvégig tagadta érintettségét, és amely eddig nem jutott hozzá a vádaknak semmilyen kézzelfogható bizonyítékához (például anyagmintákhoz), válaszintézkedéseket helyezett kilátásba. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „abszolút felelőtlennek” nevezte a britek lépését. „Annak, ami most történik, az a kvintesszenciája, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei nem kívánnak beletörődni, hogy dominanciájuk 500 éves időszaka a vége felé közeledik” – kommentálta a történteket Szergej Lavrov külügyminiszter. Úgy véli: hosszú lesz az átmenet „a sokpólusú, demokratikus és igazságos új világrendbe”, és a mostani folyamat fájdalmas azok számára, akik sok száz éve megszokták az uralmat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.16.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.