Szlovák–magyar kapcsolatok: hosszútávfutás

NT

2011. december 29., csütörtök 17:48

Szlovákia külpolitikáját Magyarországgal kapcsolatban a külügyi tárca nem az ellenzék, és nem a magyar fél sokszor nem túl szerencsés kijelentései alapján határozta meg – állítja Mikulás Dzurinda (SDKÚ) miniszter – írja a Bumm.sk internetes hírportál.

„A mi politikánk proaktív, nem reaktív” – mondta a SITA hírügynökségnek a tárcavezető, akinek tevékenységét gyakran kritizálta az év folyamán az ellenzéki Smer és az SNS. A pártoknak többek között nem tetszett, hogy Dzurinda a nyáron nem reagált határozottan Kövér László magyar házelnök kijelentéseire. Kövér ugyanis egy lapinterjúban úgy nyilatkozott: a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen részéről sem, és a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez, Magyarországhoz tartoznak.

Dzurinda szerint nem a hirtelen reakciók és a szópárbajok fontosak. „Arra törekszünk, hogy igyekezetünket konkrét projektekbe fektessük, melyeknek reális, tapintható eredményei vannak a két ország és polgáraink számára” – tette hozzá.

Dzurinda szerint ilyen projekt a gázvezetékek észak–déli irányú összekötése, a Kassa–Miskolc gyorsforgalmi út kiépítése, az Ipoly-hidak, a 12 szlovák–magyar vegyes bizottság tevékenységének felújítása, a vízumügyekben és a V4-ben történő együttműködés, a közös érdekek képviselete az EU-ban, vagy a fiatal szlovák és magyar történészek konferenciája.

„S ilyen projektből még rengeteg van” – tette hozzá a miniszter, aki szerint olyan kérdésekben, amelyekben a szlovák és a magyar fél nem ért egyet, konfrontáció helyett a párbeszédet és a higgadtságot részesíti előnyben a tárca. „A szlovák–magyar kapcsolatok témája hosszútávfutás. A legfontosabb ezzel kapcsolatban a kitartás és a türelem” – mondta Dzurinda.

Forrás: BUMM.SK

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.