„Szó sincs Magyarország kizárásáról”

MTI

2016. szeptember 13., kedd 18:45, frissítve: kedd 19:04

Értelmetlen álvita zajlik Magyarország európai uniós tagságáról – mondta kedden Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője azzal kapcsolatban, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarország kizárását követelte az EU-ból. A legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli német politikai erő, a kormányzó, konzervatív CDU–CSU-pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) alelnöke szerint a tagság megvonása helyett nemzetközi Károly-díj illeti meg Magyarországot, amiért megvédi az EU külső határát.

Manfred Weber a Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) című német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy szó sincs Magyarország kizárásáról. „Magyarország az Európai Unió tagja, és az is marad” – mondta a tagországok jobbközép irányultságú pártjait összefogó Európai Néppárt frakcióvezetője.

Árt az EU-nak

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa hozzátette, hogy Jean Asselborn kijelentése árt az EU-nak, mert éppen az ilyen megnyilvánulások vezetnek az Európával szembeni elégedetlenséghez és a megosztottsághoz. „Ennek véget kell vetni”, az EU jövőjéről pénteken Pozsonyban – Nagy-Britannia részvétele nélkül – tartandó találkozón a közösség egységét kell felmutatni – sürgette Manfred Weber.

Mint mondta, az EU-nak természetesen ügyelnie kell arra, hogy a tagállamok betartsák és érvényesítsék az alapértékeket, de ez ügyben nem érheti bírálat Magyarországot, mert – mint Weber hangoztatja – „mindig végrehajtotta Brüsszel összes javaslatát”.

A lengyeleknek odacsapott

Ezzel szemben a Lengyelországban kibontakozott folyamatok nagy aggodalomra adnak okot, mert a varsói vezetés a jogállamiság kiüresítésére törekszik – mondta Manfred Weber a NOZ szerdai számába készült beszámolóból előzetesen ismertetett részletek alapján. A magyar kormánypártok, a Fidesz és a KDNP az Európai Néppárt tagjai. A jelenlegi lengyel kormánypárt, a PiS ellenben egy másik EP-frakcióhoz tartozik.

Pimaszság

Az AfD szerint Jean Asselborn követelése „groteszk”, és már önmagában „pimaszság”, hogy egy olyan ember beszél az európai értékekről, és bírálja a hatályos uniós jognak érvényt szerző Magyarországot, aki az uniós partnerek kárára adóparadicsommá változtatta hazáját.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A német kormány menekültpolitikáját élesen bíráló párt alelnöke, Alexander Gauland közleményében hozzátette, hogy Magyarország azon kevés tagállamok közé tartozik, amelyek „lelkiismeretesen” eleget tesznek az uniós külső határok védelmére vonatkozó szerződéses kötelezettségüknek.

Magyarország Károly-díjat érdemel a határ védelmezéséért

Magyarország a szidalom és fenyegetés helyett az európai egyesülésért végzett kiemelkedő munka elismeréseként járó nemzetközi Károly-díjat érdemli a határ védelmezéséért tett erőfeszítésekért – húzta alá az AfD-s politikus.

Ez indította a lavinát

Jean Asselborn a Die Welt című német lapban kedden megjelent interjúban többek között azt mondta, hogy Magyarországon „egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb” a menekültek távol tartását szolgáló kerítés, és „Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen”. Hozzátette, hogy Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel „szinte rosszabbul bánnak, mint a vadállatokkal”.

Hangsúlyozta: ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az EU-ból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.