Szocialisták egymás között: nem ez volt a legkellemesebb beszélgetésük

2012. július 11., szerda 21:13, frissítve: csütörtök 18:49

Az alkotmánybíróság döntésének megfelelően fogják megszervezni a Traian Băsescu leváltását célzó népszavazást – jelentette be Brüsszelben Victor Ponta. A román miniszterelnök Martin Schulzcal folytatott beszélgetést, amelyről az EP-elnök úgy nyilatkozott: nem ez volt a legkellemesebb beszélgetése szocialista barátjával. Közben Băsescu megkezdte kampányát.

Az alkotmányt választotta kampánya jelképéül Traian Basescu, aki szerda este egy utcai sajtóértekezleten ismertette népszavazási kampánystratégiáját. A leváltott elnök kampányát egy erre a célra bérelt házból irányítja, amiben hívei – főleg a PDL aktivistái – segítik. Miután a narancssárga hőségriasztás ellenére újságírók és operatőrök hada lesi minden mozdulatát az utcán, Basescu ásványvizet, gyümölcsöt, kerti székeket és napernyőt hozatott a sajtósoknak. Díszletképpen a román alkotmányt könyv formájában ábrázoló óriásplakátot feszítettek ki a ház előtt. Basescu ez előtt beszélt.

Kijelentette: meg akarja nyerni a népszavazást, bár tudja, hogy nincs sok esélye rá. Arra épít, hogy a választók nem fogadják el a becstelenséget, márpedig szerinte a kormányzó USL politikusai nemcsak az eltávolítását készítették elő becstelenül, de még Brüsszelnek is hazudnak.
„Románia 2004 óta nem hazudott Európának. Úgy látom, Ponta úr a becstelenséget most Brüsszelig vitte. Azt hiszi, még mindig működik az, hogy mást mond itthon, és mást Brüsszelben. Ez ma már nem megy” – jelentette ki Basescu.

A román államfő leváltását célzó népszavazást az alkotmánybíróság döntésének megfelelően fogják megszervezni, így a referendum érvényességéhez elengedhetetlen lesz a választói névjegyzékben szereplők többségének részvétele – jelentette ki szerdán Brüsszelben újságírók előtt Victor Ponta miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével.

Ígéretet tett arra, hogy amennyiben valamely román kormányzati vagy parlamenti döntésről kiderülne, hogy nem felel meg az európai normáknak, haladéktalanul kiküszöbölik a hiányosságot. Schulz hangsúlyozta, hogy barátjának tekinti Pontát, ám elmondta azt is: ez a mostani beszélgetésük „nem a legkellemesebb volt” eddigi kapcsolatuk során. Helytelenítette, hogy fontos kérdéseket törvény helyett sürgősségi kormányrendelettel szabályozzanak.

Victor Ponta Brüsszelben nemcsak az EP szocialista elnökével, hanem José Manuel Băsescu európai bizottsági elnökkel és Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével is tárgyal. Megbeszéléseinek kezdete előtt Ponta nyilatkozatban szögezte le, hogy álláspontja szerint a bukaresti kormány lépései összhangban állnak mind a román alkotmánnyal, mind az uniós normákkal. Ha azonban sérültek EU-normák, „ami senkinek nem állt a szándékában, akkor ezt meg fogjuk változtatni” – tette hozzá. A román miniszterelnök elismerte: kormánya valóban gyorsan cselekszik, „azért, hogy újra rendbe tegye az országot, talán egyesek ízléséhez képest túlságosan is gyorsan”.

Súlyos aggodalmának adott hangot a romániai helyzet alakulása miatt Viviane Reding is. Az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke újságíróknak nyilatkozott szerdán, mielőtt megbeszélést kezdett Titus Corlăţean román igazságügyi miniszterrel. A brüsszeli bizottsági alelnök, mint mondta, olyan veszélyt lát Romániában, hogy ha nem szilárdítják meg újra a jogállamiságot, akkor megkérdőjeleződnek az elmúlt évek eredményei, és az ország éveket vesztegethet el az unióba való teljes mértékű betagozódás folyamatában.

Romániában májusi hatalomra kerülése óta számos demokráciacsorbító és kisebbségellenes intézkedést vezetett be a kormány: megkurtították az alkotmánybíróság jogkörét, távozásra kényszerítették Traian Băsescu államfőt, leváltották a képviselőház és a szenátus elnökét, komoly változtatásokat léptettek életbe a médiában, és azt a bizottságot is feloszlatták, amely kimondta, hogy Victor Ponta diplomamunkájában plagizált elemek vannak. Keleti szomszédunk belpolitikája az Európa Parlamentben is terítékre került volna, ám ez meghiúsult, mivel többek között a Pontáéval azonos, szocialista pártcsaládba tartozó MSZP-s képviselők leszavazták az erről szóló indítványt. Az EP szocialista prominensei (a házelnök Martin Schulz és a frakciót vezető Hannes Swoboda), valamint az Európai Bizottságot vezető José Manuel Barroso viszont aggodalmát fejezte ki a Romániában zajló folyamatok kapcsán.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.