Szolgálatba állt a világ legkorszerűbb repülőgép-hordozója

MTI

2017. július 22., szombat 20:55, frissítve: vasárnap 23:28

Donald Trump amerikai elnök szombaton a virginiai Norfolk haditengerészeti kikötőjében tartott ceremónián szolgálatba állította a világ legkorszerűbb repülőgép-hordozójának számító Gerald R. Ford nevű hajót.

Az elnök beszédében a világon páratlannak nevezte az amerikai katonai erőt, amely – mint fogalmazott – elnöksége minden napjával erősebbé és jobbá lesz. Kiemelte: ezt az erőt jelképezi az új repülőgép-hordozó is, hiszen ha megjelenik a láthatáron, az Egyesült Államok ellenségei „reszketni fognak”.

Az Egyesült Államok harmincnyolcadik elnökéről elnevezett Gerald R. Ford repülőgép-hordozó egy új hajóosztályt képvisel, vagyis az első új tervezésű hajó a több mint negyvenéves Nimitz osztály óta. Az amerikai haditengerészet szerint a 335 méter hosszú, nukleáris meghajtású hajó a repülőgépek fedélzeti indítására szolgáló legkorszerűbb elektromágneses katapultrendszerrel van felszerelve, és egyéb elektronikai felszereltségében is túlszárnyalja elődjeit. Az új technológiáknak és az automatizálásnak köszönhetően 2628 tagú legénysége kisebb létszámú a korábbi repülőgép-hordozókénál. Összesen több mint húsz új rendszerrel büszkélkedhet az amerikai haditengerészet új hajója.

 
Donald Trump a Gerald R. Ford fedélzetén 2017. július 22-én
Fotó: Jim Watson / AFP

Sajtóértesülések szerint építési költségei hozzávetőleg 13 milliárd dollárt (3500 milliárd forint) emésztettek fel. Úgy tudni, további két ilyen típusú repülőgép-hordozó építését tervezik, egyiküket állítólag a meggyilkolt John F. Kennedy elnök nevét viseli majd.

A Gerald R. Ford most többéves próbán megy keresztül, első küldetése legkorábban 2020-ban esedékes.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.