Szoros küzdelmet jelez a görög közvélemény-kutatás

PR

2012. május 26., szombat 00:19, frissítve: szombat 20:09

Fej fej melletti Görögországban az európai pénzügyi mentőcsomag fejében megkövetelt megszorításokat elutasító radikális baloldali szövetség és az EU–IMF-feltételeket elfogadó konzervatív párt támogatottsága – derült ki pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredményekből.

Görögországban leálltak a 130 milliárd eurós nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodásban rögzített reformok – írta pénteken a Süddeutsche Zeitung. A német lap szerint az átmeneti kormány csaknem teljesen cselekvésképtelen, a februárban elfogadott hitelprogramhoz kapcsolódó előírásokat pedig egyáltalán nem tudja teljesíteni.

A csütörtök hajnalban véget ért uniós csúcstalálkozón az euróövezeti állam- és kormányfők hangsúlyozták; azt akarják, hogy Görögország maradjon tagja az euróövezetnek, másfelől elvárják, hogy Athén teljesítse ennek érdekében vállalt kötelezettségeit. Egyben jelezték, hogy uniós forrásokból további támogatást is biztosíthatnak Görögországnak.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Sziriza 27-28, a konzervatív Új Demokrácia (ND) 26-27 százalékon áll. A görög választási rendszerben a parlamenti választások első helyezettje automatikusan kap plusz 50 mandátumot, ezért bármelyik politikai erő nyer, akár csak minimális előnnyel is, ez megnöveli az esélyét arra, hogy kormányt tudjon alakítani.

Görögországban június 17-én megismételt parlamenti választást tartanak, miután a május 6-i választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania. A voksolás eredménye eldöntheti, hogy Görögország az euróövezet tagja marad-e. Az EU vezetői ugyanis világossá tették, ha az új görög kormány nem teljesíti a mentőcsomag fejében vállalt újabb súlyos megszorító intézkedéseket, beszüntetik a folyósítást. Ez egyet jelentene a görög államcsőddel, aminek következtében Görögország gyorsan kívül találhatja magát az euróövezeten.

A Sziriza és az ND mellett a bejutásra esélyes pártok közül egyedül a szocialisták fogadják el az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételeit, támogatottságuk 13-15 százalék. A többi párt mind elutasítja a mentőcsomagot. A Független Görögök konzervatív párt 7 százalékot kapna, a Demokratikus Baloldal 6-7 százalékot. A kommunista párt és a szélsőjobboldali Arany Hajnal az 5 százalékos parlamenti küszöb körül egyensúlyoz.

Az adatsorokból jól látszik, hogy a május 6-i parlamenti választások óta a Sziriza, az ND és a szocialisták támogatottsága nőtt, a kisebb pártoké visszaesett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.