Szöul bosszúja az atomprogramért: a Gangnam Style előadóját küldenék északra

2018. március 26., hétfő 12:39, frissítve: hétfő 13:35

A kétezer-tízes évek elején a világhírnévig rakétázó Psy nevű rapper-előadóművészt is szeretné elküldeni Dél-Korea azzal a popzenészekből álló csapattal, amelyik jövő héten lép fel Észak-Koreában – természetesen az utóbbi hónapok megbékélésének jegyében.

Psyt Magyarországon is ismerhetjük, 2012-ben a pusztító erejű Gangnam style című slágerével robbant be a köztudatba, a koreai kultúrát kevésbé követők nagyjából ekkortájt találkozhattak először a K-kop nevű, különleges koreai könnyűzenei irányzattal. Psy videója a Youtube-on jelenleg több mint 3,1 milliárd megtekintésnél jár.

A déli médiának hétfőn egy kormánytisztviselő meg is erősítette, hogy jelezték Phenjannak: Psy is ott lenne a várhatóan 9 fős zenészcsapatban. Úgy tűnik azonban, hogy az észak-koreaiak nem igazán lelkesednek az ötletért, Psy ugyanis koreográfiájával és stílusával még a híresen extravagáns déli popzenészek közül is kitűnik. Észak-Koreában pedig, ahol a Moranbong nevű, az olimpia idején délen is megforduló népszerű „popzenekar” koncertjét is mereven ülve hallgatják végig az arra érdemesek, Psy ugrálása minden bizonnyal olyan hatást váltana ki, amire a „kultúrsokk” viszonylag enyhe kifejezés.

Merthogy Észak-Koreában ilyen a leghíresebb zenekar egyik, kivételesen jelentős bulija:

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ezzel szemben Délen ilyen a hangulat:

Az pedig már csak hab a tortán, hogy amennyire tudni lehet, a világtól elzárt Észak-Koreában még mindig illegálisnak számít a külföldi zene. Bár természetesen a kereslet és a kínálat itt is találkozott, a kínai–észak-koreai határ mentén nagyüzemben csempészték be az olyan dél-koreai CD-ket és DVD-ket, amelyeknek a birtoklásáért könnyedén börtön vagy munkatábor járhat.

Ennek ellenére nagy ritkán Kim Dzsongun rezsimje is beenged külföldi előadókat, 2015-ben például – első nyugati zenekarként – a Laibach nevű szlovén industrial metal banda lépett fel, 1500 néző előtt. Az eredetileg 90 percesre tervezett koncert végül csupán 45 percig tartott, mert az észak-koreai cenzorok még a fellépés előtt a zenekar repertoárjának felét letiltották.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.