Szükségállapotot hirdettek a zikavírus miatt

MTI

2016. február 4., csütörtök 08:40, frissítve: csütörtök 14:18

Florida kormányzója szerdán rendkívüli állapotot hirdetett a szövetségi állam négy megyéjében, ahol felbukkant a zikavírus.

Eddig kilenc ember betegedett meg zikalázban, az egészségügyi szakemberek azonban úgy gondolják, hogy egyikük sem az Egyesült Államokban fertőződött meg. Rick Scott kormányzó mindenesetre azt kérte, hogy az állam készüljön fel arra az esetre, ha a fertőződés az Egyesült Államokon belül történik. A vírust terjesztő szúnyog ugyanis jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein.

„Jóllehet Florida kilenc zikalázas betege külföldön járt, s minden bizonnyal ott kapta el a vírust, időben fel kell készülni, hogy megelőzzük a vírus elterjedését államunkban” – olvasható a kormányzó közleményében. Rick Scott egyúttal elrendelte, hogy Florida valamennyi megyei egészségügyi tisztségviselője, orvosa és kórháza folyamatos kapcsolatban legyen egymással és a szövetségi egészségügyi intézményekkel, felkészülve a lehető legrosszabbra is.

Az Egyesült Államokban az egyetlen, dallasi esetet leszámítva – ahol az első olyan zikavírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt – még nem regisztráltak olyan, zikalázban megbetegedett személyt, aki embertársától kapta volna el a kórt.

Heteken át kimutatható

Heteken át kimutatható a zikavírus a vizeletben és a spermában néhány esetben, tehát lehetséges, hogy a zikaláz heveny tüneteinek elmúlása után is fennáll a nemi érintkezéssel átadott fertőzés veszélye – erről beszélt a Müncheni Egyetem fertőző és trópusi betegségekkel foglalkozó szakembere. Thomas Löscher hozzátette, a diagnózis szempontjából is újdonság, hogy a kórokozó a vizeletből is kimutatható. A vérkészítményekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a zikalázból gyógyult véradónak legalább négy hetet kell várnia, ahogy a denguelázat átélt donornak is. A külföldön járt véradóknak is várniuk kell, ha Latin-Amerikában jártak, legalább négy hetet, ha malária sújtotta régióban, akkor hat hetet.

Együtt
Közös akciótervben állapodtak meg a közép-amerikai országok a zikavírus terjedésének megfékezése érdekében – jelentette be újságíróknak a guatemalai egészségügyi miniszter. Alfonso Cabrera helyi idő szerint szerdán azt mondta, hogy hivatali kollégáival egy videokonferencián határoztak a zikaláz elleni közös fellépésről. A fő cél nagyobb védelmet nyújtani a terhes nőknek a fertőzés elkerülése végett, a legsürgetőbb intézkedésként pedig a kórokozót terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) szaporodási helyeinek - többnyire pocsolyáknak és háborítatlan állóvizeknek – füsttel történő fertőtlenítését jelölték meg.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.