Tajvan: félszáz felett a földrengés halálos áldozatainak száma

MTI

2016. február 11., csütörtök 07:48, frissítve: csütörtök 09:27

Csütörtöki közlések szerint 55-re emelkedett a múlt szombati tajvani földrengés halálos áldozatainak a száma, 83 embert keresnek még a mentők a Tajnan városban összedőlt toronyház romjai között.

A helyi média beszámolói szerint túlélőkre az utóbbi napokban nem találtak, de egy máltai selyemkutya megmenekült. Mint kiderült, a Le Le (Boldog) névre hallgató állat gazdáját, az ötvenéves Lint élve mentették ki korábban, és jelenleg törött karokkal és bordarepedésekkel ápolják egy kórházban. A remegő kis kedvencet egyelőre Lin testvére és unokatestvére vette gondozásába.

A mentők számos daruval igyekeznek utat nyitni a 6,4-es erősségű földmozgás által ledöntött épület darabjai között azokhoz, akik esetleg a csodával határos módon túlélték a katasztrófát.

Egymillió tajvani dollárt kapnak az áldozatok családtagjai

Korábbi közlés szerint őrizetbe vették a leomlott tizenhat emeletes épület építtetőjét, egy ingatlanfejlesztő cég első emberét, továbbá két másik vezetőt, akiket egyaránt gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak.

A tajvani kormányzat feje, Csang Szan-cseng szerdán bejelentette, hogy minden áldozat családja egymillió tajvani dollárt (8,4 millió forint) kap a költségvetésből a kabinet együttérzésének kifejezéseképpen. Egyúttal arra kérte a kormányzati intézményeket, hogy február 15-én, a holdújévi ünnepek utáni első munkanapon a gyász jeleként engedjék félárbocra a nemzeti zászlót.

Magyar hangok a földrengés epicentrumából

Portálunknak sikerült elérnie Kovács Gábort, aki hosszú ideje Kaohsziungban dolgozik. Lakása egy ezerlakásos komplexum huszonkettedik emeletén van, amely néhány kilométerre helyezkedik el a földrengés epicentrumától, így a magyar férfi első kézből tapasztalhatta meg, milyen ereje van a tektonikus mozgásoknak.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.