„Takarítást és rendet” követeltek a jobboldali párt tagjai + Képek

NT

2012. április 10., kedd 23:25, frissítve: szerda 14:23

Seprűkkel a kezükben követeltek „takarítást és rendet” az Északi Liga olasz jobboldali párt tagjai a kedd este Bergamóban rendezett megmozduláson, amelyen a személyével és családjával szembeni korrupciós vádak miatt nemrég lemondott Umberto Bossi főtitkár bocsánatot kért a párttól.

„A párt bázisa nem bocsát meg!” – feliratú transzparensekkel és seprűkkel érkeztek egész Olaszországból az Északi Liga szavazói a jobboldali párt fellegvárának tartott Bergamóba. A „Padánia büszkesége” elnevezésű demonstrációt az Északi Liga történelmi vezetője, Roberto Maroni volt belügyminiszter, Umberto Bossi volt jobbkeze hirdette meg Facebook-oldalán és tízezrek csatlakoztak hozzá.

Fotó: Reuters Roberto Maroni és Umberto Bossi


A megmozduláson Bossi és a máris utódjelöltjének tartott Robert Maroni tartott beszédet. „A szenvedés, harag, megaláztatás napjait éltük át! A korrupciós vádak szégyenét! Elég volt! Az Északi Liga nem halt meg, megtisztul és mostantól egységben újraindul!” – hangoztatta a hatalmas üdvrivalgással fogadott Maroni. Hozzátette, negyven éve ismeri Bossit és biztos benne, hogy „semmi köze a történtekhez, és nem érdemli meg a párt lejáratását”.

Maroni bejelentette, hogy csütörtökön kizárják az Északi Ligából Francesco Belsito pénztárnokot és a korrupciós vádak által elsodort Rosi Maurót, a szenátus alelnökét, aki önként nem akart távozni. „Aki lopott, annak az utolsó fillérig mindent vissza kell fizetnie!” – hansúlyozta Maroni.

Fotó: Reuters


Az Északi Liga eredetileg őszre tervezett kongresszusát június 3-án tartják meg új főtitkárválasztással. „Ha Bossi ismét jelöli magát, én rá szavazok!” – mondta Maroni. A többször kifütyült Bossi bocsánatot kért: „sír a szívem, mert az én hibám, azt kellett volna tennem, amit (Silvio) Berlusconi (volt kormányfő) tett, távol kellett volna tartanom a családomat, feleségemet és fiaimat a párttól" – fogalmazott.

Fotó: Reuters


Az 1994 óta négyszer is kormányzó, jelenleg ellenzéki pártot korrupció, sikkasztás és pénzmosás gyanúja rengette meg. Három ügyészség indított vizsgálatot az Északi Liga költségvetési forrásból és tagdíjakból származó vagyonának sorsáról. Összesen hatmillió eurót keresnek, melynek szálai külföldre vezetnek. A számviteli ellenőrzések szerint a pártkasszát a Bossi család és annak bizalmasai használták.

Fotó: Reuters


Umberto Bossi április 5-én lemondott a Liga főtitkári székéről, de megtartotta a hatalom nélküli elnöki tisztséget. A párt vezetését a kongresszusig három fő vette át, egyikük Maroni. Kedden Bossi 24 éves fia, Renzo is lemondott a Lombardia tartomány képviselő-testületében betöltött képviselői tisztségéről. Az olasz sajtó azt találgatta, hogy a 2004-től beteg Bossi valóban családja játékszere volt-e, vagy tudott is a korrupcióról.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.